Početna / Lokacije / Osijek, J. J. Strossmayera 141 / Nuklearna medicina – Ambulanta za štitnjaču

Nuklearna medicina – Ambulanta za štitnjaču

1desert_lrg-650x250

Štitnjača ili štitna žijezda ima funkciju stvaranja i izlučivanja hormona trijodtironina (T3) i tiroksina (T4) u krv, a smještena je u donjem dijelu vrata s prednje strane.

Hormoni štinjače trijodtironin (T3) i tiroksin (T4) imaju važnu ulogu u regulaciji osnovnog metabolizma stanica o kojem ovisi disanje, otkucaji srca, cirkulacija, temperatura tijela, sudjeluju u regulaciji tjelesne težine i fizičke spremnosti organizma te u procesu normalnog rasta i sazrijevanja.

Bolesti štitnjače mogu biti promjene njene građe (struma, čvorovi) koji mogu i ne moraju biti povezani s poremećajem izlučivanja hormona štitnjače: hipertireozom (pretjerano lučenje hormona) i hipotireozom (premalo lučenje hormona). Simptomi poremećaja rada štitnjače su raznoliki i individulani, a ovise o vrsti i težini bolesti.

Kontrola zdravlja štitnjače u Ambulanti za štitnjaču obuhvaća pregled liječnika specijaliste uz ultrazvučni pregled štitnjače.

Ovisno o postavljenoj dijagnozi daljnje liječenje bolesti štitnjače može se provoditi lijekovima, radioaktivnim jodom i/ili operacijom.

Pregled liječnika specijaliste
Ultrazvučna dijagnostika – Štitnjače
  • prim. Jasna Gardašanić
    dr. med., spec. nuklearne med.
  • Valentina Dević Ileš
    stručna prvostupnica sestrinstva
  • Ivana Gagro
    stručna prvostupnica sestrinstva