Početna / Citologija

Citologija

Citologija je nauka o stanicama. Bazira se na skupljanju spontano izljuštenih stanica (urin, sekret dojke) ili na provociranom uzimanju male količine uzorka tankom iglom, citološka punkcija, ili kod lako dostupnih mjesta (grlić maternice) gdje se stanice “pokupe” špatulom ili četkicom i prenesu na predmetno stakalce (Papa test).

Citolog na osnovu iscrpne analize izgleda stanica i njihovih osnovnih dijelova (jezgre i citoplazme), njihovog rasporeda i odnosa među pojedinim stanicama istog ili drugog porijekla, donosi citološku dijagnozu i mišljenje o kompletnom uzorku te daje potrebne preporuke o daljnjem postupku ili tretmanu, ukoliko su isti potrebni.

Citološka punkcija pod kontrolom UZV-a
Citološki pregled sedimenta urina
Citološki pregled eksprimata dojke
PAPA test
Citološki pregled obriska sluznice nosa na prisustvo eozinofinih leukocita
 • Đurđica Šebalj
  dr. med., spec. kliničke citologije, pročelnica polikliničkog odjela za citologiju
 • Marina Ozimec
  prvostupnica medicinsko-laboratorijske dijagnostike
 • Ana Pastrećka
  zdrav.lab.tech.

Citološka analiza

Prije svega, cilj citološke dijagnoze je odrediti karakter lezije (oštećenja) u smislu dobroćudnog ili zloćudnog (benignog ili malignog) procesa u leziji. Treba naglasiti da promjene na stanicama nekad izgledaju granično (suspektno), što znači da se citolog ne može sa sigurnošću izjasniti o dobroćudnosti ili zloćudnosti procesa. Tada su za iscrpniju informaciju nužni daljnji dijagnostički postupci, prije svega patohistološka analiza lezije (PHD).

Trajanje postupka

Cijeli postupak, od dobivanja uzorka do postavljanja citološke dijagnoze traje između 2 i 5 dana, osim kada se već dobiveni uzorak ne obrađuje dodatnim metodama u citologiji (npr. citokemija, imunocitokemija, molekularna analiza), a to je u slučajevima dvojbenih ili nejasnih citoloških dijagnoza.

Davanje urina za citološku pretragu

Tri dana za redom.

 • Ujutro, nakon ustajanja, mokriti u WC
 • Obaviti toaletu spolovila
 • Popiti oko pola litre tekućine
 • Po mogućnosti više hodati
 • Doći u laboratorij i dati srednji mlaz drugog jutarnjeg urina