Početna / Dermatovenerologija

Dermatovenerologija

dermatovenerologija

Dermatovenerologija

Dermatovenerologija

 • Dijagnostika i liječenje bolesti kože djece i odraslih
 • Dijagnostika i liječenje spolnih bolesti
 • Dermatološka onkologija
  • Preventivni pregledi u svrhu ranog otkrivanja i liječenja prekanceroza i tumora kože.
  • Dermatoskopija – neinvazivna dijagnostička metoda za praćenje pigmentnih promjena (madeža), te rano otkrivanje melanoma.
  • Operativno uklanjanje madeža i karcinoma kože uz patohistološku analizu.
 • Dijagnostička obrada u suradnji sa specijalističkim laboratorijima u Poliklinici Medikol i izvan nje
  • Medicinsko biokemijski laboratorij Medikol
  • Izvan Medikola: Mikrobiološki laboratorij – brisevi za Mycoplasmu, Ureaplasmu, Chlamydiu trachomatis, aerobe, anaerobe, HPV genotipizaciju
  • Mikološki laboratorij (brisevi na gljive)
  • Patohistološki laboratorij (patohistološka analiza nakon biopsije i ekscizije kožnih promjena)

Estetska medicina

 • Tretmani pomlađivanja
  • Tretmani filerima hijaluronske kiseline
  • Botox
  • Laser genesis – Cutera Nd:YAG laser 1064 nm
  • Kozmetološki tretmani
 • Lasersko uklanjanje dlačica – Cutera Nd:YAG laser 1064 nm
 • Lasersko uklanjanje proširenih kapilara i angioma – Cutera Nd:YAG laser 1064 nm
 • Uklanjanje smeđih mrlja na koži lica i tijela
 • Tretmani pojačanog znojenja Botox-om

Tretmani pomlađivanja

Tretmani filerima hijaluronske kiseline

Nadoknada volumena lica i usana i korekcija bora može se postići filerima hijaluronske kiseline neživotinjskog porijekla, koji se proizvode u laboratorijskim uvjetima, u obliku sterilnog prozirnog gela. Takva hijaluronska kiselina je po sastavu identična onoj koja se nalazi u našoj koži. Injektira se u kožu pomoću vrlo tanke igle, u koži veže molekule vode i potiče stvaranje novog kolagena, što poboljšava i produžuje rezultate ovih tretmana. Nakon 8-12 mjeseci, tako injiciranu hijaluronsku kiselinu razgrađuje enzim hijaluronidaza koji se normalno nalazi u našoj koži, te se učinak postepeno gubi. Izbor vrste filera ovisi o stanju i izgledu kože i željama pacijenta. Osim korekcije bora i volumena lica i usana, hijaluronskom kiselinom se može postići i pomlađivanje kože šaka, područje dekoltea i vrata.

Botox

Botox je pročišćeni protein kojeg proizvodi bakterija Clostridium botulinum, čiji kozmetički efekti su u početku bili nuspojava kliničke upotrebe. Liječnici su primjenjivali Botox u liječenju blefarospazma te su pritom primijetili neobičan efekt izglađivanja bora na području čela. Botox djeluje tako da blokira signale od živca prema mišiću, na taj način mišići se opuštaju, odnosno postepeno slabe, a bore izravnavaju.
Najčešće se primjenjuje za uklanjanje bora na čelu, te oko očiju. Rezultati tretmana postaju vidljivi nakon tri do sedam dana, a učinak traje četiri do šest mjeseci. Prednosti ovog tretmana su što nije bolan, ne zahtijeva vrijeme oporavka, te što učinak nije trajan. Botoxom nastojimo ublažiti, tj ukloniti bore, a sačuvati prirodan izgled lica. Ponavljanjem tretmana estetski učinak pomlađivanja je dugotrajniji.

Laser genesis- Cutera Nd:YAG laser 1064 nm

Laser genesis je tretman kojim se stimulacijom stvaranja kolagena u površinskom dermisu može postići korekcija plitkih bora na koži lica, vrata i dekoltea, te korekcija širokih pora na obrazima. Kolagen je bjelančevina koja se normalno nalazi u koži. Laserskim tretmanom zagrijavamo postojeći kolagen čime mu mijenjamo strukturu, što doprinosi lagano zategnutom izgledu kože odmah nakon tretmana.
Zagrijavanjem kolagena stimuliramo i njegovu sintezu, tj, nastajanje novog, što je dokazano i publicirano u studijama u kojima je učinjena biopsija kože i elektronskomikroskopska analiza kolagena prije i nakon tri laserska tretmana. Pokazalo se da je nakon laserskih tretmana količina kolagenih vlakana u koži znatno veća. Sve to u konačnici doprinosi povećanju tonusa kože. Tretman je ugodan i bezbolan, traje oko jedan sat, te se ponavlja u razmacima od mjesec dana. Broj tretmana ovisi o stanju kože. Tretmanom „Laser genesis“ postiže se i redukcija veličine pora i crvenila kože lica u pacijenata s rozacejom.

Lasersko uklanjanje dlačica – Cutera Nd:YAG laser 1064 nm

Pojačana dlakavost u žena na nekim dijelovima tijela, kao što su nadusnica, brada, ruke ili područje ispod pupka, kozmetički je problem, ali vrlo često ima velik psihološki utjecaj na osobu koja se s tim problemom nosi.

Pojačana dlakavost je često samo pojava koja ovisi o etničkoj pripadnosti i osjetljivosti korijena dlake na normalnu razinu androgenih hormona, što znači da nema glavnog zdravstvenog razloga u organizmu koji bi poticao ovaj problem, no može biti i simptom hormonalnog poremećaja, zbog čega žena mora biti detaljno dermatološki, ginekološki i endokrinološki obrađena. Lasersko uklanjanje dlačica medicinski je postupak kojim se postiže trajna redukcija dlakavosti. Radi se o postupku u kojem se laserom, koji stvara intenzivno pulsirajuću zraku točno određene valne dužine uklanjaju neželjene dlačice. Laserska zraka dopire do pigmenta u korijenu dlake, korijen se jako zagrijava i puca pa iz njega više ne raste dlaka. Što je dlaka tamnija, tj. što je više pigmenta u dlaci to je učinak bolji. To zapravo znači da laser nema učinak na bijelu, crvenu i sijedu dlaku, jer u njoj nema pigmenta.

Tretmani se ponavljaju u razmacima od mjesec dana, a broj tretmana varira od četiri do šest i više, ovisno o tome koja se regija tretira. Dva do tri tjedna prije tretmana dlačice se ne smiju uklanjati voskom, depilacijskom kremom i čupkanjem. Tretmani su sigurni i učinkoviti, a mogu se provoditi tijekom cijele godine.

Laserskim tretmanom postiže se redukcija dlakavosti za oko 70 %.
Lasersko uklanjanje dlačica Nd:YAG laserom uspješno je kod svih tipova kože (svijetle i tamne kože).

Lasersko uklanjanje proširenih kapilara i angioma – Cutera Nd:YAG laser 1064 nm

Proširene kapilare na licu najčešće susrećemo u sklopu rozaceje. Radi se o kapilarama crvene i plave boje na koži nosa i obraza, koje nestaju nakon jednog do dva tretmana.
Proširene kapilare na nogama predstavljaju najblaži stupanj venske bolesti nogu. Obično se radi o manjim, paučinastim venama koje prosijavaju kroz kožu, te mogu predstavljati estetski problem, a ako su brojne i izraženije dovode i do subjektivnih tegoba, kao što su svrbež, peckanje i žarenje u nogama.

Za razliku od sklerozacije, ovdje nema uboda, nego se laserskom zrakom kapilara tretira u cijelom njenom tijeku, pri čemu one najsitnije i najpovršnije odmah pucaju i nestaju, a u onim većim i dublje smještenim kapilarama događa se upala zbog koje u vremenu od šest do osam tjedana dolazi do nestajanja kapilarne mreže. Tijekom cijelog tretmana se koža hladi pa je i sam postupak ugodniji.

Nakon lasera nije nužno nošenje kompresivnih čarapa, što će procijeniti liječnik ovisno o zahvaćenoj površini kože proširenom kapilarnom mrežom.

Potrebna su četiri do šest tretmana u razmacima od šest tjedana.
Cherry angiomi i „spider“ nevusi na licu, vratu, dekolteu, rukama i nogama, također se uspješno tretiraju Cutera Nd:YAG laserom.

Tretmani pojačanog znojenja Botox-om

Osim u korekciji bora, u dermatologiji Botox koristimo i u liječenju pojačanog znojenja u području pazuha, dlanova i tabana. U ovom slučaju Botox blokira vezanje acetil kolina, koji potiče žlijezde znojnice na produkciju znoja. Kao rezultat toga prestaje znojenje, ali samo u području tretiranog Botoxom.

Ovi tretmani olakšavaju svakodnevicu onim pacijentima kojima pojačano znojenje predstavlja ozbiljan estetski, funkcionalni pa i zdravstveni problem.

Medicinska kozmetologija

 • Liječenje akni
 • Tretmani hidratacije osjetljive kože
 • Antiaging tretmani
 • Kemijski piling
 • Mezoterapija

Liječenje akni

akneAkne nastaju kao posljedica prekomjernog rada žlijezda lojnica, a promjene se manifestiraju na dijelovima kože gdje su lojnice najbrojnije: na licu, ramenom pojasu, leđima i prsima. Nekoliko je čimbenika uočeno u nastanku akni: genetska predispozicija, hormonska aktivnost u pubertetu, zatim stres koji pokreće povećano lučenje hormona stresa iz nadbubrežnih žlijezda (uzrok akni u odraslih), upotreba anaboličkih steroida i androgena koji se uzimaju radi povećanja mišićne mase. Liječenje je uspješno, ali zahtijeva vrijeme i strpljenje pacijenta. Uspjeh liječenja akni je rezultat kombinacije propisane terapije i kozmetoloških tretmana koji su, uz nadzor dermatologa, prilagođeni svakom pacijentu.

Kemijski piling

kemijski-pilingKemijski piling je postupak kojim se primjenom različitih kiselina uklanjaju određene nepravilnosti na koži. S obzirom na dubinu prodora kiseline pilinge dijelimo na: površinske, srednje duboke i duboke.
Dubina djelovanja ovisi o korištenom kemijskom proizvodu, njegovoj koncentraciji i broju apliciranih slojeva. Koristimo pilinge glikolnom, trikloroctenom, mandeličnom, salicilnom kiselinom te Jessnerovu otopinu.

Koji kemijski piling će se primijeniti, određuje dermatolog nakon pregleda. Indikacije za kemijski piling su mrlje od sunca, melazma, korekcija plitkih bora i proširenih pora, liječenje akni, plitkih ožiljaka zaostalih nakon akni. U periodu od svibnja do rujna kemijski piling se ne radi, osim pilinga mandeličnom kiselinom.

 • Dr. sc. Dijana Celić
  dr. med. Spec. dermatologije i venerologije, Pročelnica polikliničkog odjela za dermatologiju i venerologiju
 • dr.med. Ante Perica
  specijalist dermatologije i i venerologije
 • Marija Vučić
  stručna prvostupnica sestrinstva
 • Ivana Bogdan
  mag. med. techn.