ESI

U Poliklinici Medikol započinje s radom izv. prof. prim. dr. sc. Dinko Štimac, specijalist neurokirurg. Specijalizirao je neurokirurgiju od 1996. do 2001. u KBC-u Zagreb, a za vrijeme specijalizacije postaje i doktor znanosti. Prima američku stipendiju i odlazi na usavršavanje u SAD. Tamo 2012. postaje i gostujući profesor na University of Washington u Seattleu.

Po završetku specijalizacije radio je kao specijalist neurokirurg godinu dana u KBC-u Zagreb, a po povratku iz SAD-a i Njemačke bio šef jednog odjela Klinike za neurokirurgiju KBC Osijek. Od 2015. do 2018. postaje predstojnik Klinike za neurokirurgiju KBC Rijeka. Na toj klinici uveo je niz novih operativnih zahvata, a napravio je i dvije inovacije svjetskih razmjera: osmišljavanje, dizajniranje i ugradnja prvog umjetnog kralješka (temeljem 3D printa). Zatim, nedugo iza toga i operaciju balona na krvnoj žili mozga (intrakranijska aneurizma) temeljem prethodnog planiranja i uvježbavanja operacije na 3D modelu krvnih žila dotičnog pacijenta (u realnom omjeru, omjeru 1.1).

Jedna od usluga koju će profesor Štimac raditi u Poliklinici Medikol je liječenje bolova u kralježnici i udovima epiduralnim steroidnim injekcijama. Više o svemu doznajte u nastavku teksta.

Što je epiduralna steroidna injekcija?

ESI je često primjenjivan konzervativni postupak za smanjenje bolova u kralježnici i udovima. Provodi se ambulantno, tj. ne zahtijeva hospitalizaciju pacijenta.

Epiduralne steroidne injekcije (ESI) mogu se davati u slabinski, grudni ili vratni dio kralježnice.

ESI

Kome se preporučuje ESI?

Epiduralna steroidna injekcija u slabinskom dijelu kralježnice daje se pacijentima s dugotrajnom križoboljom koja ne popušta ni uz primjenu lijekova protiv bolova.

Bolovi mogu biti smješteni samo u području križa ili se mogu širiti i duž stražnje ili bočne strane natkoljenice. Bolovi mogu imati uzrok u degenerativnim bolestima malih zglobova između kralježaka ili u bolestima diska (jastuka) između dva kralješka. Također, uzrok može biti i koštano suženje kanala kralježnice ili otvora gdje izlazi kralježnični živac na putu prema nozi.

Dijagnostika

Da bi se odredila točna razina oštećenja koje uzrokuje bolove i neugodu pacijentu, preporuča se nakon učinjenog kliničkog neurološkog pregleda učiniti i magnetsku rezonanciju tog dijela kralježnice. U Poliklinici MEDIKOL je isto moguće obaviti na suvremenom uređaju jakosti 3T koji daje precizniju sliku, pacijent se manje zadržava u samom aparatu te je isti pogodan za klaustrofobičare.

Nakon analize dobivene snimke, ako je to potrebno (indicirano), planira se davanje lijeka. Lijek se daje u epiduralni prostor interlaminarnim pristupom i/ili oko samog živca na njegovom izlasku iz kralježnice (transforaminalni pristup) – LT ESI (Lumbar Transforaminal ESI).

O ESI zahvatu

Kod samog postupka pacijent leži potrbuške. Postupak se izvodi pod kontrolom RTG aparata (fluoroskopija) kako bi se došlo što bliže zahvaćenom živcu, a da se isti pri samom postupku ne ozlijedi vrhom igle.

Kada se utvrdi da smo s vrhom igle na željenom mjestu, ubrizgava se lijek – mješavina kortikosteroida i lokalnog anestetika. Lokalni anestetik djeluje trenutno, prekida začarani krug boli i grča mišića. Smanjuje signal boli, stoga odmah po postupku pacijent osjeti olakšanje, dok kortikosteroid djeluje protuupalno, a pravo njegovo djelovanje nastupa tek nakon nekoliko dana.

Sam postupak traje 10-15 min, bez anestezije. Rizici samog postupka (krvarenje, infekcija) su vrlo mali. Pacijent, ako to želi, može primiti lijek za laganu sedaciju kako bi što lakše prošao kroz sam postupak.

Nakon postupka pacijent ostaje u prostorijama poliklinike kroz nekoliko minuta, a kući se otpušta samo uz pratnju članova obitelji. Taj dan se ne preporuča upravljati cestovnim motornim vozilom.

Rezultati ESI zahvata

ESI zahvat se preporuča ponoviti 2-3 puta u razmaku od 6 tjedana do 6 mjeseci, ovisno o dužini perioda olakšanja koje pacijent osjeti nakon primjene ovog načina liječenja.

Za više informacija ili rezervaciju termina, javite se pozivom na broj 072 12 12 12 ili online mailom na info@medikol.hr.