Poliklinika Medikol https://medikol.hr/ Wed, 30 Nov 2022 14:50:59 +0000 hr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.1 https://medikol.hr/wp-content/uploads/2022/05/cropped-medikol-favicon-32x32.png Poliklinika Medikol https://medikol.hr/ 32 32 Specijalistički pregled ortopeda i dijagnostika https://medikol.hr/specijalisticki-pregled-ortopeda-i-dijagnostika/ Wed, 30 Nov 2022 14:50:59 +0000 https://medikol.hr/?p=3889 Objava Specijalistički pregled ortopeda i dijagnostika pojavila se prvi puta na Poliklinika Medikol.

]]>

Poremećaji sustava za kretanje jedan su od najčešćih uzroka radne nesposobnosti, i što je još bitnije, smanjene kvalitete života. Kako se poremećaji koštano-mišićnog sustava javljaju u svim dobnim skupinama, pravovremena dijagnostika i liječenje predstavljaju odlučujući čimbenika u sprečavanju dugoročnih posljedica tih poremećaja.

Pregled ortopeda i dijagnostika

Dijagnostički postupak uključuje uzimanje anamneze i klinički pregled specijalista ortopeda, a upotpunjuje se dodatnim slikovnim metodama kao što su UZV, RTG , MR i MSCT. Napretkom tehnologije, poglavito radioloških mogućnosti prikaza, ozljede i bolesti sustava za kretanje moguće je ranije otkriti što pospješuje rezultata liječenja. Liječenje ortopedskih bolesnika može biti operacijsko i neoperacijsko.

UZV kukova djece

UZV kukova djece

U ranoj novorođenačkoj dobi provodi se screening na najčešće prirođene bolesti poput razvojnog poremećaja kukova te prirođenih deformiteta stopala koje se u toj dobi vrlo uspješno liječe konzervativnim pristupom tj. neoperacijski. U Poliklinici Medikol moguće je obaviti pregled novorođenčadi radi utvrđivanja najčešćih prirođenih bolesti sustava za kretanje. Klinički pregled novorođenčadi upotpunjuje se UZV dječjih kukova koji provodi specijalist ortopedije. Takav pregled preporuča se učiniti između 6. i 12. tjedna starosti djeteta.

U predškolskoj dobi najčešći razlog posjeta liječniku su poremećaji osovine donjih ekstremiteta te deformiteti stopala. Iako je riječ o vrlo čestoj problematici, u većini slučajeva radi se o funkcionalno zdravoj djeci, no u određenom broju slučajeva potrebno je ipak započeti s neoperacijskim liječenjem kako bi se izbjegle trajne posljedice.

U školskoj dobi, poglavito za vrijeme zamaha rasta, od izuzetne je važnosti pregled kralježnice kako bi se uočile moguće deformacije kralježnice u smislu skolioze ili kifoze koje se tipično javljaju u toj dobi. Ukoliko se otkriju na vrijeme, takve deformacije je moguće uspješno liječiti konzervativnim pristupom i na taj način izbjeći operacijsko liječenje koje je vrlo složeno, a postoperacijski oporavak dugačak.

U Poliklinici Medikol također je moguće učiniti pregled predškolske i školske djece radi utvrđivanja spomenutih bolesti.

Poremećaji sustava za kretanje u odrasloj dobi

U adolescentnoj i odrasloj dobi poremećaji sustava za kretanje su vrlo česti. Najčešće se radi o tzv. sindromima prenaprezanja koji su posljedica opetovanih mikrotrauma različitih dijelova sustava za kretanje. Radi se o raznolikoj skupini bolnih sindroma koji se mogu javiti u bilo kojem dijelu sustava za kretanje.

Porastom broja sportaša rekreativaca porasla je i incidencija različitih sindroma prenaprezanja poput:

  • tzv. skakačnog koljena
  • trkačke potkoljenice
  • teniskog lakta
  • golferskog lakta itd.

Ipak , ovi poremećaji nešto češće se javljaju kod profesionalnih sportaša. Najčešće se liječe neoperacijski, različitim procedurama fizikalne terapije, no u nekim slučajevima zahtijevaju i dodatno liječenje u smislu aplikacije različitih lijekova u područja najjače boli.

U starijoj životnoj dobi najčešća ortopedska problematika otpada na degenerativne bolesti zglobova tzv. ostoartritis koje karakterizira propadanje zglobne hrskavice. Rezultat je bolnost i oteklina te progresivno smanjenje opsega pokreta zahvaćenih zglobova. U početnim stadijima liječenje degenerativnih bolesti može biti neoperacijsko, aplikacijom različitih lokalnih pripravaka poput hijaluronske kiseline u zahvaćenim zglob. Smisao ovakvog liječenje jest usporavanje bolesti i odgoda operacijskog liječenja. U Poliklinici Medikol aplikaciju lijekova u veliko zglobove koljena i ramena provodi specijalist ortoped.

Za više informacija ili rezervaciju termina javite se direktno u Polikliniku Medikol pozivom na broj 072 12 12 12 ili mailom na info@medikol.hr.

Objava Specijalistički pregled ortopeda i dijagnostika pojavila se prvi puta na Poliklinika Medikol.

]]>
Onkološki pregled i dijagnostika https://medikol.hr/onkoloski-pregled-i-dijagnostika/ Tue, 15 Nov 2022 13:57:51 +0000 https://medikol.hr/?p=3629 MALIGNE BOLESTI Maligne bolesti su značajni zdravstveni problem, kako u svijetu, tako i u Republici Hrvatskoj. Prema najnovijim podacima, rak je drugi uzrok smrti iza kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj. Ukupan broj novodijagnosticiranih zloćudnih bolesti u RH iznosi oko 25.000 godišnje, od čega u istom vremenskom razdoblju umre oko 14.000 bolesnika. Omjer pojavnosti raka u muškaraca […]

Objava Onkološki pregled i dijagnostika pojavila se prvi puta na Poliklinika Medikol.

]]>
MALIGNE BOLESTI

Maligne bolesti su značajni zdravstveni problem, kako u svijetu, tako i u Republici Hrvatskoj. Prema najnovijim podacima, rak je drugi uzrok smrti iza kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj. Ukupan broj novodijagnosticiranih zloćudnih bolesti u RH iznosi oko 25.000 godišnje, od čega u istom vremenskom razdoblju umre oko 14.000 bolesnika. Omjer pojavnosti raka u muškaraca u odnosu na žene je 53:47%, a smrtnosti 58:42%.

ČIMBENICI RIZIKA

Moguće je da osobe s nekoliko čimbenika rizika nikada ne razviju rak, dok neki bez jasnih čimbenika rizika, dobiju rak. Opći čimbenici rizika za rak su starija dob, osobna ili obiteljska anamneza, pušenje duhanskih proizvoda, konzumacija alkoholnih napitaka te pretilost (gojaznost). Također mogu biti i neke virusne infekcije poput infekcije humanim papiloma virusom (HPV), specifične kemikalije, kao i izloženost zračenju, uključujući ultraljubičasto zračenje sunčevih zraka.

GENETSKI ČIMBENICI

Budući da se neke vrste zloćudnih bolesti češće javljaju u pojedinim obiteljima, svakako treba uzeti u obzir genetske i reproduktivne čimbenike. Potrebno je procijeniti rizik kod osobe koja naslijedi defekt u genu za određenu vrstu raka. Otkrivanje raznih oblika bolesti u ranoj fazi može uvelike poboljšati izglede za učinkovito liječenje, smanjujući smrtnost i poboljšavajući kvalitetu života.

PROBIR

Probir (“screening”) u zdravoj asimptomatskoj populaciji za rano otkrivanje raka u današnje vrijeme moguć je za:

Rano otkrivanje raka najviše doprinosi povećanju preživljenja malignih bolesti.onkološki bolesnik

VAŽNOST ONKOLOŠKOG PREGLEDA I STRUČNOG MIŠLJENJA

Adekvatan onkološki pregled uz korištenje suvremenih laboratorijskih (tumorski biljezi), radioloških (CT, MR, PET/CT) i patohistoloških pretraga, kao i molekularnog profiliranja, omogućuje rano otkrivanje raka, utvrđivanje potencijalnog povratka bolesti i uspješno liječenje, u visokom postotku i izlječenje zloćudnih bolesti.

Ukoliko se pacijentu detaljno pojasni dijagnoza i plan liječenja, tada taj isti pacijent može preuzeti aktivniju ulogu u samom procesu liječenja. Studije pokazuju da osobe sa zloćudnom bolešću koje su dobro informirane o svojoj bolesti i mogućnostima liječenja, obično imaju bolje ishode i manje nuspojava liječenja.

Vrijednost drugog stručnog mišljenja općenito je prihvaćena među liječnicima, doprinosi pravilnom odabiru vrste terapije i poboljšanju liječenja onkoloških bolesnika.

Od sada uz suvremenu dijagnostiku u Poliklinici Medikol u Zagrebu možete obaviti i specijalistički onkološki pregled, kod doc.dr.sc. Zorana Rakušića, prim.dr.med. specijalista onkologije i radioterapije.

Za više informacija ili rezervaciju termina pregleda nazovite direktno Polikliniku Medikol pozivom na broj 072 12 12 12 ili se javite mailom na info@medikol.hr.

Objava Onkološki pregled i dijagnostika pojavila se prvi puta na Poliklinika Medikol.

]]>
Virtualna kolonoskopija u podružnici Čakovec https://medikol.hr/virtualna-kolonoskopija-u-podruznici-cakovec/ Tue, 08 Nov 2022 07:53:45 +0000 https://medikol.hr/?p=3486 Objava Virtualna kolonoskopija u podružnici Čakovec pojavila se prvi puta na Poliklinika Medikol.

]]>

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Objava Virtualna kolonoskopija u podružnici Čakovec pojavila se prvi puta na Poliklinika Medikol.

]]>
Viskosuplementacija kao lijek za osteoartritis https://medikol.hr/viskosuplementacija-kao-lijek-za-osteoartritis/ Thu, 03 Nov 2022 13:59:15 +0000 https://medikol.hr/?p=3396 Što je osteoartritis? Osteoartritis je kronična degenerativna bolest zglobova. Javlja se kao prirodna posljedica starenja. Kako starimo, tako se povećava količina vode u hrskavici, dok se proteini hrskavice polako degeneriraju. To rezultira trošenjem i propadanjem hrskavice. Uloga zglobne hrskavice je da služi kao meko vezivno tkivo koje čini potporu među kostima te olakšava klizanje zglobnih […]

Objava Viskosuplementacija kao lijek za osteoartritis pojavila se prvi puta na Poliklinika Medikol.

]]>
Što je osteoartritis?

Osteoartritis je kronična degenerativna bolest zglobova. Javlja se kao prirodna posljedica starenja. Kako starimo, tako se povećava količina vode u hrskavici, dok se proteini hrskavice polako degeneriraju. To rezultira trošenjem i propadanjem hrskavice.

Uloga zglobne hrskavice je da služi kao meko vezivno tkivo koje čini potporu među kostima te olakšava klizanje zglobnih površina. Trošenjem hrskavice gubi se stabilnost i elastičnost zgloba te dolazi do trenja među kostima. To u konačnici dovodi do boli i smanjenja pokretljivosti tog zgloba.  Također, može doći i do rasta koštanih izbočina koji uzrokuju još jaču bol te još manju pokretljivost.

Liječenje osteoartritisa

Iako se osteoartritis ne može u potpunosti izliječiti, postoje metode koje mogu značajno umanjiti bolnost. Jedna od tih metoda je viskosuplementacija.

Što je viskosuplementacija?

Terapijska metoda aplikacije hijaluronske kiseline direktno u zglob. Time se smanjuje bol te poboljšava pokretljivost zgloba. Također, usporava se progresija osteoartritisa te odgađa operacijsko liječenje u smislu ugradnje umjetnog zgloba

Viskosuplementaciju preporučuje i izvodi specijalist ortoped. Prvo je potrebno obaviti specijalistički pregled kako bi liječnik specijalist ustanovio u kojem je stanju zglob te koja je metoda liječenja najoptimalnija.

Rezultati viskosuplementacije

Mnogi pacijenti navode da osjećaju smanjenje boli u vremenskom periodu od tri do pet tjedana nakon primjene injekcija. Prema povratnim informacijama pacijenata koji su radili viskosuplementaciju, najznačajnija razina ublažavanja boli dolazi dva do tri mjeseca nakon prve injekcije.

U Poliklinici Medikol, tretman viskosuplementacije izvodi Jure Serdar, dr. med., specijalist ortopedije i traumatologije.

Da biste saznali više o viskosuplementaciji i jeste li kandidat za liječenje, kontaktirajte nas pozivom na broj 072 12 12 12 ili se javite mailom na info@medikol.hr.

Objava Viskosuplementacija kao lijek za osteoartritis pojavila se prvi puta na Poliklinika Medikol.

]]>
Do nalaza laboratorijskih pretraga već za 90 minuta https://medikol.hr/do-nalaza-laboratorijskih-pretraga-vec-za-90-minuta/ Wed, 02 Nov 2022 12:35:08 +0000 https://medikol.hr/?p=3358 Objava Do nalaza laboratorijskih pretraga već za 90 minuta pojavila se prvi puta na Poliklinika Medikol.

]]>

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Objava Do nalaza laboratorijskih pretraga već za 90 minuta pojavila se prvi puta na Poliklinika Medikol.

]]>
Preventivni pregled prostate može vam spasiti život https://medikol.hr/preventivni-pregled-prostate-moze-vam-spasiti-zivot/ Mon, 31 Oct 2022 08:14:42 +0000 https://medikol.hr/?p=3306 Objava Preventivni pregled prostate može vam spasiti život pojavila se prvi puta na Poliklinika Medikol.

]]>
Preventivni pregled prostate

Studeni je mjesec borbe protiv raka prostate, poznatiji kao Movember. Cijeli jedan mjesec posvećen je prostati zato što je rak prostate najčešća maligna bolest u muškaraca. Jednako zastupljena kao i rak dojke u žena.

Preventivni pregledi muškaraca

Sve više mlađih muškaraca pati od različitih infekcija, steriliteta i erektilnih disfunkcija, dok u starijoj životnoj dobi dolazi još i do tegoba s mokrenjem. Upravo zbog toga se želi podići svijest o potrebnoj brizi za muško zdravlje.

Kroz Movember se ističe važnost redovitih preventivnih pregleda muškaraca jer je upravo rak prostate u početku bez simptoma, a ako se otkrije na vrijeme, postotak uspješnog izlječenja je veći.

Magnetska rezonancija prostate

Današnja tehnologija nam omogućuje pravovremenu detaljnu dijagnostiku. Magnetska rezonancija prostate jedna je od takvih dijagnostičkih metoda koja je ujedno i najsuvremenija dijagnostička pretraga za rak prostate. U Poliklinici Medikol magnetsku rezonanciju prostate izvode na najmodernijim MR uređajima jakosti 3 Tesle u Zagrebu i Splitu te i 1,5 Tesla u Čakovcu. Pretraga je za pacijenta potpuno bezbolna i bez ionizirajućeg zračenja.

Kada se treba javiti liječniku?

Nakon 40-e godine života preporučuje se specijalistički pregled urologa jednom godišnje. U slučaju da u obitelji postoje već oboljeli od raka prostate, tada preventivne preglede treba početi obavljati i ranije.

Testiranje na tumorske markere

Iz krvi muškaraca može se odrediti razina tumorskog markera prostate ili PSA. Radi se o proteinu koji se nalazi u stanicama prostate, a koristi se kao tumorski marker kod ranog otkrivanja raka prostate. Vrijednosti PSA povećane su kod muškaraca s karcinomom prostate, no mogu biti povećane i kod nekih drugih bolesti prostate kao što su: benigna hiperplazija, prostatitis, akutna retencija urina ili nakon digitorektalnog pregleda.

 

U sklopu medicinsko-biokemijskog laboratorija Poliklinike Medikol do kraja studenog 2022. godine iskoristite 30% popusta na PSA tumorski marker. Umjesto 170 kuna (22,56 €), sada po cijeni od 119 kuna (15,79€).

Za više informacija javite se direktno u Polikliniku Medikol pozivom na broj telefona 072 12 12 12 ili online mailom na info@medikol.hr.

Objava Preventivni pregled prostate može vam spasiti život pojavila se prvi puta na Poliklinika Medikol.

]]>
Ordinacija iz bajke https://medikol.hr/ordinacija-iz-bajke/ Mon, 24 Oct 2022 08:31:54 +0000 https://medikol.hr/?p=3129 Objava Ordinacija iz bajke pojavila se prvi puta na Poliklinika Medikol.

]]>

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Objava Ordinacija iz bajke pojavila se prvi puta na Poliklinika Medikol.

]]>
Onkolog doc. dr. sc. Rakušić u Poliklinici Medikol https://medikol.hr/onkolog-dr-rakusic-u-poliklinici-medikol/ Tue, 18 Oct 2022 08:33:49 +0000 https://medikol.hr/?p=3022 Objava Onkolog doc. dr. sc. Rakušić u Poliklinici Medikol pojavila se prvi puta na Poliklinika Medikol.

]]>
Onkolog doc. dr. sc. Rakušić

Onkolog u Poliklinici Medikol

Zadovoljstvo nam je predstaviti novog člana tima Poliklinike MEDIKOL, doc.dr.sc. Zorana Rakušića, prim.dr.med.spec. onkologije i radioterapije.

 

IMRT tehnika

Glavno područje interesa i rada primarijusa Rakušića su tumori glave i vrata te probavni tumori.
Sa suradnicima je 2012. implementirao tehniku IMRT u zračenje tumora glave i vrata.
Kod IMRT tehnike je doza zračenja prilagođena ciljanom tumorskom volumenu uz izbjegavanje ili smanjenje zračenja okolnog zdravog tkiva.
Time se omogućuje i minimalizacija nuspojava radioterapijskog liječenja.

 

Stručnjak za tumore glave i vrata

Posljednje 32 godine onkolog dr. Rakušić radio je na Odjelu za tumore glave i vrata na Klinici za onkologiju KBC-a Zagreb. Od toga je posljednjih 15 godina obavljao dužnost voditelja istog Odjela.
2021. izabran je u znanstveno-nastavno zvanje docenta na Katedri za kliničku onkologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Član je brojnih međunarodnih i domaćih onkoloških društava te potpredsjednik Hrvatskog onkološkog društva za tumore glave i vrata.
Sudjelovao kao glavni ispitivač u dvije internacionalne studije za tumore glave i vrata te u jednoj za probavne tumore.

 

U Poliklinici Medikol možete od sada obaviti specijalistički pregled onkologa kod prim. Rakušića. Za više informacija ili rezervaciju termina javite nam se pozivom na broj 072 12 12 12 ili mailom na info@medikol.hr. Dr. Rakušić obavljat će preglede u našem sjedištu na adresi Voćarska cesta 106 u Zagrebu.

Objava Onkolog doc. dr. sc. Rakušić u Poliklinici Medikol pojavila se prvi puta na Poliklinika Medikol.

]]>
Ortoped za djecu i odrasle https://medikol.hr/ortoped-za-djecu-i-odrasle/ Wed, 12 Oct 2022 12:41:40 +0000 https://medikol.hr/?p=2924 Objava Ortoped za djecu i odrasle pojavila se prvi puta na Poliklinika Medikol.

]]>
Jure Serdar, dr. med., specijalista ortopedije i traumatologije

Ortoped za djecu i odrasle, Jure Serdar, dr. med., specijalista ortopedije i traumatologije novi je član ortopedskog tima Poliklinike Medikol.

Dr. Serdar se bavi kirurgijom koljena, osobito sportskih ozljeda. Uz to, specijaliziran je za operacijsko i neoperacijsko liječenje osteoartritisa velikih zglobova kao i liječenje stečenih deformacija stopala poput haluks valgusa.

Dr. Serdar će u Poliklinici Medikol obavljati i uslugu pod nazivom viskosuplementacija. Radi se o terapijskom postupku kojim se aplicira hijaluronska kiselina u zglob, najčešće koljeno. Time se usporava progresija osteoartritisa te odgađa operacijsko liječenje u smislu ugradnje umjetnog zgloba

Također, dr. Serdar radi i ultrazvuke kukova djeci do 12 tjedana starosti.

Za više informacija ili rezervaciju termina ljubazno molimo nazovite nas na 072 12 12 12 ili se javite mailom na info@medikol.hr.

Objava Ortoped za djecu i odrasle pojavila se prvi puta na Poliklinika Medikol.

]]>
Novi laboratorij Medikola u Čakovcu… https://medikol.hr/novi-laboratorij-medikola-u-cakovcu/ Mon, 10 Oct 2022 07:56:03 +0000 https://medikol.hr/?p=2871 Objava Novi laboratorij Medikola u Čakovcu… pojavila se prvi puta na Poliklinika Medikol.

]]>

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Objava Novi laboratorij Medikola u Čakovcu… pojavila se prvi puta na Poliklinika Medikol.

]]>