Početna / Gastroenterologija

Gastroenterologija

Gastroenterologija

Gastroenterologija proučava bolesti probavnog sistema i to bolesti jednjaka, želuca, tankog crijeva, debelog crijeva, bolesti bilijarnog sistema, pankreasa i peritoneuma. Pretrage na Odjelu gastroenterologije poput gastroskopije i kolonoskopije mogu se obaviti i u sedaciji.

Gastroskopija

Gastroskopija je tehnika za pregled organa gornjeg dijela probavnog sustava, tj. unutrašnjosti jednjaka, želuca i dvanaesnika optičkim instrumentom, za prikaz sluznice i uzimanje uzoraka. Ova dijagnostička metoda još uvijek je nezamjenjiva u otkrivanju, liječenju i praćenju većine bolesti gornjeg dijela probavnog sustava.

Kolonoskopija

Kolonoskopija je pretraga debelog crijeva, a obavlja se savitljivim kolonoskopom. Tijekom pretrage može se uzeti uzorak tkiva za analizu (biopsiju) ili odstraniti polip. Postupak je bezbolan. Polipi se ambulantno odstranjuju jedino ako su maleni i na uskoj bazi. Odluka o odstranjenju polipa ambulantno ovisi isključivo o procijeni liječnika koji radi kolonoskopiju.

Rektoskopija

Rektoskopija je pregled završnog dijela debelog crijeva.

Ultrazvučna dijagnostika

Abdomena

Ultrazvuk abdomena uključuje ultrazvuk jetre, žućnog mjehura i žućnih vodova, gušterače, slezene, bubrega i prostate te patološki povećanih limfnih čvorova i tekućine u trbuhu.

Ureaza izdisajni test na Helicobacter pylori

  • dr. sc. Zoran Antončić
    dr.med.spec. interne medicine i subspec. gastroenterolog
  • Matea Majerović
    dr.med.spec. gastroenterolog
  • Mirela Lučić
    stručna prvostupnica sestrinstva