Početna / Laserski centar za liječenje proširenih vena

Laserski centar za liječenje proširenih vena

laserski centar za liječenje proširenih vena

Proširene vene na nogama - liječenje laserom

Proširene vene na nogama osim što su estetski problem, također su i medicinska indikacija. Zbog proširenih vena dolazi do poremećaja funkcije površinske vene koja se zove “vena safena”.

Termalna ablacija laserom

Površinsku venu tretiramo laserom što spada u skupinu termalnih ablacija. Radi se o nekirurškom tretmanu koji pomoću toplinske energije iz lasera dovodi do promjena u samoj stijenci vene koji u konačnici dovode do potpunog nestanka iste. Za razliku od kirurških tretmana kada se vena morala fizički izvaditi. Posljedično dolazi do normalizacije tlaka u vidljivim proširenim venama. Zahvaljujući tome se u više od 90 % osoba proširene vene povuku. U onih u kojih pak i dalje opstanu, radi se  dodatna skleroterapija.

Endovenski laser koristi se više od 10 godina te je uspješno iskorišten za redukciju proširenih vena na milijunima ljudi. Metode termalne ablacije su u zemljama Zapadne Europe i SAD-a potisnule kirurgiju i metoda su izbora za tretman proširenih vena

Liječenje vena drugim metodama

Još uvijek nisu otkrivene tablete koje bi sanirale ošetećene venske zalistke. Jedini način rješavanja proširenih vena je isključenje oboljele vene iz cirkulacije:

 1. kemijskim putem – skleroterapijom.
 2. kirurškim putem

Opis tretmana

Preporučujemo tretman toplinskom energijom koji se izvodi laserom zbog nekoliko čimbenika. Potpuno je bezbolan, a izvodi se ambulantno uz lokalnu anesteziju pomoću igle koja je veličine igle kojom se vadi krv. Aplikacija lokalne anestezije može izazvati kraću nelagodu. Cijela procedura se izvodi pod kontrolom ultrazvuka s upotrebom jednokratnog sterilnog materijala. Za vrijeme tretmana pacijent i operater nose zaštitne naočale u svrhu zaštite od laserske svjetlosti. Nakon tretmana se mjesto uboda zaštiti sterilnim zavojem te pacijent odlazi leći na krevet gdje odmara 30-ak minuta. Nakon odmora može ići doma. Važno je istaknuti da nakon obavljenog  tretmana nema ožiljaka.

72h nakon zahvata se skida sterilni zavoj, a tuširanje je dozvoljeno i sa zavojem. Jednokratni tretman (ukoliko nemate faktore rizika za trombozu vena) s lijekom protiv zgrušavanja krvi se daje za vrijeme ili neposredno nakon zahvata.

Oporavak i moguće komplikacije nakon lasera

Nakon tretmana možete se odmah vratiti uobičajenim aktivnostima. Dapače, preporuča se šetnja, a savjetuje se izbjegavati samo teže fizičke napore.
Komplikacije su moguće u manje od 1 % slučajeva i sve su rješive, a donosimo ih u nastavku:

 • Tromboza dubokih vena može se javiti kod svih tretmana liječenja vena, a laserskom tretmanu toplinskom energijom stopa pojave je najniža.
 • Tromboza površnih vena je benigna te se liječi analgeticima ili nesterodinim protuupalnim lijekovima.
 • Živac koji prati venu safenu može biti podražen za vrijeme tretmana laserom što dovodi do trnaca u osjetu živca. Međutim, to se može izbjeći ukoliko se tretira samo gornji dio natkoljenice i potkoljenice.
 • Osobe koje inače loše podnose vađenje krvi ili bilo kakve igle eventualno mogu pasti u kratkotrajnu nesvjesticu (vazovagalnu sinkopu).
 • Aplikacija lokalne anestezije može izazvati modrice koje nakon nekog vremena prođu same od sebe.
 • Postoji mogućnost od pojave smeđe hiperpigmentacije ako je vena smještena tik ispod kože. Međutim, isto nestaje nakon nekoliko mjeseci.
 • Infekcije, alergije kao i ruptura fibrooptičkog vlakna unutar vene su toliko rijetke da se točan postotak teško pronalazi i u literaturi.

Količina tretmana

Ukoliko nekoliko tjedana nakon tretmana ne dođe do kompletnog nestanka proširenih površinskih vena uvijek je moguće kompletirati tretman sa skleroterapijom. Također, važno je naglasiti da je venska insuficijencija kronična bolest koja je uvjetovana genima, načinom zivota (sjedilački način) i prehranom tako da se savjetuju redovne godišnje flebološke kontrole.

Proširene vene - liječenje skleroterapijom

Proširene vene na nogama stručno se nazivaju varikoziteti nogu. Nastaju zbog oštećenja zalistaka što otežava povrat krvi prema srcu i dovodi do simptoma venske bolesti. Najčešći simptomi su: osjećaj težine u nogama, bolne noge kao i osjećaj svrbeža nogu.

U slučaju da se ne liječi, bolest napreduje, povećavaju se broj i volumen proširenih vena, što može dovesti i do:

 • Hiperpigmentacije kože, smeđe mrlje, upaljene crvene kože, oštećenja kože sa stvaranjem venskih ulkusa (čireva).
 • Tromboze površinskih vena koja eventualno može dovesti i do duboke venske tromboze.
 • Rupture varikoziteta s posljedičnim krvarenjem, a što je izuzetno rijetka komplikacija koja može nastati i bez trauma.

O zahvatu skleroterapija

Skleroterapija se primarno radi kako bi se uklonila bolesna vena i zaustavila patološka cirkulacija bez zadiranja u duboke vene. Prilikom tretmana se injicira sklerozirajuće sredstvo u oboljelu venu. Sredstvo koje se uštrcava u venu može biti tekuće ili u formi pjene. Važno je istaknuti kako se ovakva sredstva koriste već desetljećima u svrhu liječenja proširenih vena. Ovisno o veličini tretirane vene, prilikom zahvata se koristi ultrazvuk.

Drugi načini liječenja proširenih vena mogu varirati ovisno o tipu proširenih vena:

 • Klasična kirurgija “stripping” kojom se može tretirati samo problem “vene safene” koja zahtijeva anesteziju i prekid radnih aktivnosti.
 • Tehnike koje koriste toplinsku energiju, kao npr. laser i radiofrekvencija.
 • Kompresija koja može olakšati simptome venske bolesti, ali ne može zaustaviti progresiju iste.

Moguće komplikacije i oporavak

Kao i kod svakog tretmana proširenih vena, tako ni skleroterapija ne može zaustaviti transformaciju trenutačno zdravih vena u bolesne. Radi se o kroničnoj i progresivnoj bolesti zbog čega su potrebne redovne godišnje kontrole tako da se bolest drži pod kontrolom.

Točna i detaljna anamneza je vrlo važna prije samog tretmana. Potrebno je navesti svaki lijek koji pacijent koristi u tom trenutku, osobnu ili obiteljsku anamnezu duboke venske tromboze, bolesti srca i sve ostalo što vam se čini važnim. Preporuča se reći da ste trudni ili da planirate u skorije vrijeme trudnoću.

Česte i manje nuspojave

Modrica na mjestu injekcije, pigmentacije koje se mogu zadržati i više tjedana, otvrdnuće same vene koje se može riješiti evakuacijom zarobljene krvi u istoj.

Rijetke i manje nuspojave

Pacijenti koji inače imaju strah od uboda igle mogu, kao i kod vađenja krvi, uslijed pada tlaka doživjeti kratkotrajnu nesvjesticu (vazovagalnu sinkopu). Također su moguće glavobolje, migrenozne glavobolje kao i migrene s vidnim simptomima kod pacijenata s anamnezom migrene u manje od 3 % slučajeva. Infekcije, kao i lokalne alergijske rekacije su iznimno rijetke.

Iznimno rijetke i teske nuspojave

Tromboza dubokih vena nogu može se javiti u manje od 0.5 % slučajeva. Anafilaktički šok, intraarterijska injekcija sklerozirajućeg sredstva – zbog čega se kod injekcija dublje smještenih vena koristi ultrazvuk. Postoje opisani sporadični slučajevi moždanog udara u pacijenata koji imaju “komunikaciju” desnog i lijevog srca u kojih su injicirane veće količine sklerozirajućeg sredstva od propisanih smjernicama. Do današnjeg dana nije bilo trajnih posljedica moždanog udara.

 • mr. sc. Gorislav Erceg, dr. med., spec. radiologije