Početna / Istaknute vijesti / MAGNETNA REZONANCIJA SRCA

MAGNETNA REZONANCIJA SRCA

MR srca je neinvazivni dijagnostički postupak kojim se dobivaju informacije o srčanom statusu – srčanoj morfologiji, trenutnim bolestima i prisustvu promjena nakon neke preboljele srčane bolesti. Radi se u standardnim uvjetima kao i druge MR pretrage uz sve mjere predostrožnosti, koje inače nosi boravak u MR uređaju. Poslije pregleda pacijent može normalno funkcionirati.  Tijekom boravka u MR uređaju koristi se poseban nastavak tzv. „coil“, koji je namijenjen isključivo snimanju srca. Pregled se vrši pod kontrolom EKG uređaja, radi dobivanja što kvalitetnije slike i što detaljnijih informacija o aktualnim ili već preboljelim bolestima.

Poliklinika Medikol – MR srca

Kod pregleda se koristi kontrastno sredstvo na bazi gadolinija, koji se i inače upotrebljava kod nekih drugih specifičnih kontrastnih pregleda u MR-i (primjerice snimanje hipofize, snimanje dojki, snimanje prostate).

Pregled, ovisno o radnoj dijagnozi može različito trajati. Nekada i preko sat vremena, ako se traže iznimno sitni detalji na koje je postavljena sumnja prilikom UZV srca ili prilikom neke druge slikovne tehnike (klasična ili CT koronarografija,ventrikulografija, CT srca). Drugi nedostaci uključuju i manju rezoluciju u odnosu na CT, koji se koristi prvenstveno za pregled koronarnih arterija. Najveća prednost je neinvazivnost, kako je navedeno na početku – nema ionizirajućeg zračenja.

Pregled se radi u suradnji s pacijentom, koji je u mogućnosti kratkog zadržavanja daha radi dobivanja što kvalitetnije snimke 3D odnosno „živim“ (tzv. „cine“) prikazom. Dobivene snimke se digitalno arhiviraju na DVD radi reproducibilnosti. Detalji se mogu dodatno analizirati i uspoređivati s prethodnim pregledima za razliku od UZV srca koja je trenutačna, dinamička pretraga.

MR

MR srca obično se traži na preporuku specijaliste kardiologa ili kardiokirurga, s ciljanim kliničkim pitanjem, uz obaveznu popratnu dokumentaciju, obzirom da se tome prilagođava postupak snimanja. Od najčešćih dijagnoza koje se obrađuju putem ovakvog MR pregleda su ishemijske kardiomiopatije (bolesti vezane za oštećenja koronarnih arterija), neishemijske kardiomiopatije, miokarditisi, bolesti zalistaka, tumori srca, bolesti perikarda, bolesti aorte/velikih krvnih žila.

Generalna preporuka je – bez obzira pod kojom dijagnozom se pregled radi – ne uzimati taj dan ekscitacijski napitak (koji bi sadržavao kofein, čaj, energetske napitke i slično) obzirom da isti mogu pojačano stimulirati rad srčanog mišića.

Za više informacija javite se direktno u Polikliniku Medikol pozivom na besplatni info broj telefona 0800 78 78 ili online mailom na info@medikol.hr.

Preporuka

Nove pogodnosti u Poliklinici Medikol uz e-Dječju karticu

Poliklinika Medikol uključila se u hvalevrijedan projekt Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Uključivanjem