Početna / Oftalmologija

Oftalmologija

Oftalmologija Medikol brine o zdravlju i zaštiti Vaših očiju prateći vrhunske svjetske algoritme dijagnostike i liječenja, služeći se najmodernijom oftalmološkom opremom a istovremeno poštujući Vaše potrebe.

Ultrazvučna ("laserska") operacija sive mrene

Najmodernija operacijska tehnika uklanjanja sive mrene ili katarakte je fakoemulzifikacija ili ultrazvučna (“laserska”) operacija mrene koja se uspješno obavlja u našoj Poliklinici.
Sastavni dio operacije je ugradnja intraokularne leće.

Radimo s najmodernijim aparatima uz upotrebu vrhunskih materijala prateći najnovija svjetska dostignuća.

Operacija se izvodi ambulantno uz minimalnu preoperativnu pripremu. Anestezija nije potrebna, osim lokalna, kapljicama u oko. Zahvat je bezbolan, kratkotrajan , a nakon završetka operacije bolesnik odlazi kući. Mirovanje nije potrebno. Postoperativni oporavak s povratkom svakodnevnim aktivnostima je brz.

Klasični operativni zahvati

 1. Ultrazvučna (“laserska”) operacija sive mrene
 2. Glaukomske operacije (iridektomija, trabekulektomija)
 3. Operacija pterigija (vanjska mrena)
 4. Operacija halaziona
 5. Plastične operacije
 6. Entropij (uvrtanje vjeđe)
 7. Ektropij (izvrtanje vjeđe)
 8. Blefaroplastika
 9. Ksantelazme
 10. Tumori kože

Rano otkrivanje glaukoma (SOCT screening test)

Rana detekcija

RANA DETEKCIJA JE NAJVAŽNIJA U LIJEČENJU GLAUKOMSKE BOLESTI!
GLAUKOM je grupa bolesti često, ne uvijek, povezana s povišenim intraokularnim tlakom. Karakteristika te bolesti je propadanja nervnih stanica i nervnih niti (“glaukomskog oštećenja”) s posljedičnim gubitkom vidnoga polja. SOCT COPERNICUS aparat je koji se koristi za vrlo rano postavljanje dijagnoze glaukoma. Mjerenjem debljine živčanih vlakana oko glave vidnog živca može se otkriti početak propadanja živčanih vlakana odnosno početak glaukomske bolesti koji nije moguće otkriti niti jednom drugom do sada poznatom metodom.

Ova pretraga je omogućila veliki pomak u otkrivanju i liječenju bolesti vidnog živca koje dovode do propadanja živčanih vlakana i postepenog trajnog gubitka vida U ranoj fazi bolesti, kada prve nervne stanice počinju odumirati, vidna funkcija ostaje intaktna, a bolesnik nije svjestan promjena u vidnom polju. Procjenjuje se da u svijetu oko 70 milijuna ljudi ima značajna glaukomska oštećenja. Samo polovina ih je svjesna i dijagnosticirana, a samo četvrtina prima adekvatnu terapiju. Sedam milijuna glaukomskih bolesnika je slijepo na oba oka, a brojka je u porastu. Bolest ostaje neprepoznata od strane bolesnike jer je bez simptoma.

SOCT test

SOCT (COPERNICUS) – SPECTRAL OPTICAL COHERENCE TOMOGRAPHY SYSTEM je najmodernija, neinvazivna metoda snimanja unutrašnjih slojeva oka ( mrežnice i vidnog živca ). Spektralna tomografija čini ovaj uređaj najnaprednijim OCT uređajem u svojoj klasi. U odnosu na sve ostale OCT uređaje, Copernicus SOCT ima daleko najbolju rezoluciju, a pregled traje 50 puta kraće. Upravo ovakav aparat koriste najbolje klinike u svijetu.

Rad uređaja bazira se na principu sličnom ultrazvuku, ali se umjesto ultrazvučnih valova koriste laserski valovi iz infracrvenog spektra. Snop svjetlosti vrlo je uzak ( koherentni snop svjetlosti ). Daje nam trodimenzionalnu snimku svih slojeva mrežnice, mjeri debljinu sloja živčanih vlakana, prikazuje oblik i građu glave vidnog živca. Analizom dobivene slike s mikroskopskom točnošću mogu se postaviti dijagnoze i započeti s pravovremenom terapijom.
Spektralna optička koherentna tomografija osim za otkrivanje i praćenje bolesti vidnog živca služi i za otkrivanje i praćenje bolesti mrežnice kao što su dijabetička retinopatija, degeneracija i rupture makule, cistoidni makularni edem, centralna serozna retinopatija i druge.
Velika vrijednost ove metode je i u daljnjem praćenju otkrivene glaukomske bolesti i uspješnosti primjenjene terapije.

Testiranje traje oko 30 minuta, potrebno je širenje zjenica i nalaz se izdaje neposredno iza pretrage. Nakon širenja zjenica nije moguće upravljati vozilom.

Glaucoma clinic

Po otkrivanju glaukomske bolesti bolesnik se uključuje u našu glaukomsku ambulantu gdje se vrše daljnja obrada i redovite kontrole. Za uredno praćenja glaukomske bolesti također se redovito mjeri očni tlak i određuje vidno polje.
Za mjerenje očnog tlaka služimo se kontaktnom metodom (aplanacijskim kontaktnim Goldmannovim tonometrom Haag-Streit) za koju se oko prethodno mora anestezirati, i / ili nekontaktnom metodom, (REICHERT AT 555) bez upotrebe anestetika za one koji su alergični na anestetik ili iz bilo kojeg drugog razloga ne mogu izdržati kontakt rožnice i kontaktnog tonometra.

Osim za praćenje glaukoma, vidno polje je važan dijagnostički pokazatelj kako očnih tako i ostalih bolesti, najčešće neuroloških.
OFTALMOLOGIJA MEDIKOL ima na raspolaganju nekoliko vrsta aparata za određivanje vidnog polja: kompjuterizirani perimetar OCTOPUS 101.
Testiranje traje oko 30 minuta, nije potrebno širenje zjenica i nalaz se izdaje neposredno iza pretrage.

Estetske operacije

Korektivna kirurgija vjeđa seže u 10 st. a u Europi se “blefaroplastika” prvi put spominje u 19.st. Moderno društvo je sve zahtjevnije po pitanju vanjskog izgleda , naročito kod nekih profesija. Izgledati mlado, odmorno, samopouzdano, danas je gotovo imperativ.
U socijalnom kontaktu oči imaju najvažniju ulogu, pa višak kože vjeđa, nabori, masni jastučići i “vrećice” ostavljaju dojam umora i starosti. Blefaroplastika osvježava i pomlađuje cjelokupno lice.

Danas je blefaroplastika najprofinjenija i najčešće izvođena estetska operacija na licu.
Iako se mogu javiti u bilo kojem razdoblju života, „vrećaste“ vjeđe su obično posljedica starenja, pa se operacija pretežno izvodi kod bolesnika starijih od 35 godina.
Operacijom vjeđa uklanja se višak kože i masnog tkiva unutar očne duplje u svrhu postizanja što boljeg estetskog rezultata.

Operacija se radi u lokalnoj anesteziji, traje 1-2 sata. Peti postoperativni dan se skidaju šavovi. Unutar 7-10 dana gube se oteklina i hematom a nakon deset dana se može normalno upotrebljavati make-up.

 • dr. Ana Bišćan Tvrdi
  specijalist oftalmologije i optometrije, Pročelnica polikliničkog odjela za oftalmologiju
 • Melanija Matijašić
  stručna prvostupnica sestrinstva
 • Sanela Srdarević
  stručna prvostupnica sestrinstva