Početna / Pedijatrijska kardiologija

Pedijatrijska kardiologija

Pedijatrijska kardiologija
Pedijatrijska kardiološka ordinacija je ordinacija u kojoj posebnu pažnju posvećujemo otkrivanju i liječenju bolesti srca i krvnih žila djece od rođenja do 18 godine života. Osim kliničkog pregleda, razgovora s roditeljima i djetetom, uzimanja detaljne anamneze, tj. podataka o razlogu dolaska i simptomima u dječjoj kardiološkoj ordinaciji u mogućnosti smo djetetu učiniti cjelovit, neinvazivni dijagnostički algoritam srčane bolesti uključujući subspecijalistički pregled s UZV srca i Doppler UZV srca, ergometrijom te 24-satnim Holterom.

Pregled pedijatra kardiolog

Kardiološka obrada kod djece uključuje klinički pregled, kojeg je najvažniji dio auskultacija tj. slušanje srčanog rada stetoskopom, te EKG, UZV srca, 24-satni EKG i ergometriju.

EKG

Elektrokardiogram je jednostavna i bezbolna dijagnostička metoda kojom u crtežu prikazujemo električnu aktivnost srca. Pretraga traje od 3-10 minuta, ovisno o dobi djeteta i indikaciji zbog koje se radi, jer nekim pacijentima snimamo dulji zapis. Izvodi se u ležećem položaju sa elektrodama postavljenim na prednju stijenku prsišta i ekstremitete. Manja djeca su često nemirna kod pregleda, što može smetati kvaliteti zapisa. Tada medicinsko osoblje uz pomoć roditelja umiruje dijete i skreće mu pažnju s pretrage, da se ista može napraviti što kvalitetnije.

Kada snimamo EKG?

EKG se radi kod djece sa šumom na srcu i sumnjom na srčanu grešku, kod slabijeg tjelesnog napredovanja, kod sumnje na poremećaj srčanog ritma, kod povišenog krvnog tlaka,  zaduhe u naporu, kod bolova u prsima, obrade nesvjestica, te u sklopu sistematskog preventivnog pregleda sportaša.

UZV srca i color doppler

Ehokardiografija je bezbolna slikovna pretraga kojom se dobivaju informacije o izgledu i funkciji srčanih struktura, te mjere dimenzije pretklijetki, klijetki, debljine srčanog mišića, dimenzije krvnih žila, te mjere protoci kroz srčane strukture i krvne žile.

U pregledu možemo otkriti prirođene srčane greške, tumore srca, različite stečene srčane bolesti, izljev u osrčju, disfunkciju srčanog mišića.

Pretraga se izvodi u ležećem položaju na leđima, ili lijevom boku. Traje od 20-50 minuta, ovisno o dobi djeteta i indikaciji za pretragu. UZV sonda prethodno namazana gelom se prisloni uz stijenku prsišta te se na aparatu u živoj slici vrši analiza strukture i funkcije srca i krvnih žila.

Manja djeca su često nemirna kod pregleda, te u tom slučaju u suradnji s roditeljima umirujemo dijete i skrećemo mu pažnju s pretrage da bi se ista napravila kvalitetno.

Kada se radi UZV srca?

Pretragu radimo kod djece sa šumom na srcu i sumnjom na srčanu grešku, kod slabijeg tjelesnog napredovanja djece, u obradi aritmija i hipertenzije, kod netolerancije napora, kod boli u prsima, u obradi nesvjestice, te kao dio preventivnog pregleda za sport.

Ergometrija ili test opterećenja

Ergometrija je pretraga koju provodimo na pokretnoj traci, kojom otkrivamo poteškoće u radu srca tijekom tjelesnog napora te određujemo stupanj tjelesne kondicije djeteta. Test je standardiziran za starije od 6 godina i traje oko 12 minuta. Dijete hoda po pokretnoj traci kojoj se mijenja nagib i brzina svakih 3 minute.Na testiranje djeca trebaju doći u udobnoj pamučnoj odjeći i tenisicama, kao za sport.

Testom se na temelju izračuna u broju dobiva uvid u tjelesnu sposobnost, a mogu se otkriti i razne bolesti i stanja koja se pokazuju isključivo u uvjetima vježbanja, tj. mogu ostati nezamijećena u mirovanju.

Kada se radi ergometrija?

Test se radi u slučaju bolova u prsima kod tjelesne aktivnosti, kod zaduhe u naporu, za otkrivanje i procjenu težine aritmija, kod povišenog krvnog tlaka i za procjenu učinkovitosti terapije, u obradi nesvjestica, za procjenu funkcionalnog kapaciteta i tjelesne kondicije djece, u sklopu preventivnih pregleda za sport.

24-satni EKG

Pretraga koju još zovemo i Holter, predstavlja 24satno snimanje elektrokardiograma, u svrhu otkrivanja i procjenu težine poremećaja srčanog ritma.

Pretraga je bezbolna. Elektrode se lijepe na prsište i pacijent nosi aparat koji je povezan s elektrodama. Tijekom nošenja Holtera djeca obavljaju sve uobičajne aktivnosti, osim što se ne smiju kupati.

Kada radimo 24-satni EKG?

Pretraga se radi kod osjećaja „ preskakanja“ ili lupanja srca te sumnje na srčanu aritmiju, kod nesvjestica, kod nejasnih bolova u prsima,  u svrhu procjene učinkovosti terapije antiaritmicima.

 • Petra Detoni
  dr. med., specijalista pedijatar, subspecijalistica pedijatrijske kardiologije
 • Josipa Marković
  medicinska sestra
 • Blaženka Mikulić
  bacc.med.techn
 • Ivona Filipović
  bacc.med.techn
Pedijatar