Početna / Proktologija

Proktologija

proktologija

Hemoroidi

Hemoroidi su otečene vaskularne strukture koje se nalaze u anusu i donjem dijelu rektuma. Mogu se nalaziti unutar završnog debelog crijeva tj. rektuma (unutarnji hemoroidi) ili ispod kože oko anusa (vanjski hemoroidi). Gotovo 75% odraslih osoba će tijekom života osjetiti neke tegobe vezane uz hemoroide.

Najčešći simptomi vanjskih hemoroida su svrbež i iritacija analne regije, bol i nelagoda, oteklina oko anusa te krvarenje. Simptomi unutarnjih hemoroida su najčešće bezbolno krvarenje prilikom obavljanje velike nužde pa bolesnici primjećuju krv na toaletnom papiru ili krv u wc školjci. Unutarnji hemoroidi koji prolabiraju (izlaze) kroz analni kanal osim krvarenja mogu stvarati bol i iritaciju.

Unutarnji hemoroidi se dijele u četiri stupnja. Kod prvog stupnja javlja se bezbolno krvarenje. Kod drugog stupnja bolesnici imaju bezbolno krvarenje praćeno s perianalnim svrbežom te prolapsom hemoroida koji se spontano reponiraju. Treći stupanj označava prolaps hemoroida koji je potrebno manualno reponirati, dok kod četvrtog stupnja prolabirane hemoroide nije moguće reponirati.

Kada posjetiti liječnika

Ukoliko imate neki od opisanih simptoma potreban je pregled proktologa. Rektalno krvarenje nije samo znak hemoroida već može biti i znak nekih drugih bolesti crijeva uključujući i rak debelog crijeva.

Uzroci

Svaki porast tlaka u rektumu može dovesti do nastanka hemoroida. Najčešće se to događa kod napinjanja tijekom defekacije, dugotrajnog sjedenja na wc-u, kod kroničnih proljeva i kroničnog zatvora, nedovoljnog unosa vlakana prehranom, zbog povišene tjelesne mase te kod trudnoće.

Prevencija

Najvažniji način prevencije hemoroida je regulacija stolice kako stolica bila redovita i ne pretvrda. Savjeti za prevenciju hemoroida: konzumirajte hranu s puno vlakana (voće i povrće), uzimajte dovoljno tekućine, ne naprežite se tijekom defekacije, ne zadržavajte stolicu, vježbajte i izbjegavajte dugotrajno sjedenje.

Dijagnostika

Proktologija je grana kirurgije koja se bavi bolestima anusa i rektuma pa tako i hemoroidima. Proktološki pregled se sastoji od vizualnog pregleda perianalne regije gdje je moguće vidjeti vanjske hemoroide, zatim, od digitorektalnog pregleda pri kojem liječnik prstom uđe u završni dio debelog crijeva te od anoskopije kod koje se u rektum postavlja šuplji tuljac duljine 8-10 cm te se na taj način vizualizira stanje unutar završnog debelog crijeva. Iako kod bolesnika postoji strah od bolova tijekom pregleda, većina bolesnika navodi samo nelagodu i pritisak.

Ukoliko prilikom pregleda postoji sumnja na neko drugo zbivanje u debelom crijevu ponekad je potrebna i kolonoskopija.

Liječenje

Nakon što smo pregledom utvrdili da bolesnik ima hemoroide liječenje se može podijeliti na konzervativno i kirurško.

Kod konzervativnog liječenja uobičajeno se propisuju dodaci prehrani bogati vlaknima, masti i čepići, tople kupke, bioflavonoidi te analgetici.

Kirurško liječenje koje Vam možemo preporučiti u našoj ustanovi je podvezivanje hemoroida gumi ligaturama te laserska operacija hemoroida.

Za postavljanje gumi ligatura koristimo metodu po Barronu. Tom metodom možemo liječiti hemoroide prvog, drugo i ponekad trećeg stupnja. Za postavljanje gumi ligatura nije potrebna anestezija jer se gumi ligature postavljaju u zoni crijeva gdje nema živaca za bol. Postupak se obavlja kroz anoskop te nije potrebno prethodno čišćenje cijelog debelog crijeva. Bolesnik je u položaju koljena-laktovi ili leži na boku.  Večer prije postupka potrebno je samo staviti glicerinski čepić. Metoda se bazira na postavljanju male gumice na bazu unutarnjeg hemoroida. A taj se način hemoroidu prekine krvna opskrba te takav „osušeni“ hemoroid otpadne za tjedan dana. Podvezivanje hemoroida može uzrokovati nelagodu i blaže krvarenje koje se najčešće javlja drugi do četvrti dan. Ostale komplikacije su vrlo rijetke.

Druga metoda koju koristimo u našoj ustanovi je Laserska hemoroidoplastika (LHP). To je metoda za liječenje hemoroida drugog i trećeg stupnja. Za ovu tehniku najčešće se koristi opća ili spinalna anestezija. Bolesnik se nalazi na leđima s nogama postavljenim na nogarima. Uz anus se naprave tri male incizije (reza) kroz koje se postavlja laserska sonda kojom se u područje hemoroida aplicira toplinska energija što dovodi do smanjenja samog hemoroidalng čvora. Zahvat traje dvadesetak minuta. Potpuni učinak operacije se vidi tek za 6 do 12 tjedana. Povratak na posao nakon ovakvog zahvata moguć je već nakon nekoliko dana obzirom da je postupak gotovo bezbolan (bolesnici najčešće navode razinu boli 2/10 prema VAS skali do četvrtog dana). U poslije operacijskom periodu potrebno je regulirati stolicu kako bi se spriječio recidiv bolesti.

Analna fisura

Analna fisura je defekt kožno-sluzničkog prijelaza anusa. Simptomi su: jaka, oštra bol tijekom i nakon defekacije, manja krvarenja (najčešće svježa krv na toaletom papiru) i spazam analnog sfinktera. Bol nakon defekacije može potrajati i nekoliko sati. Najčešći uzroci analnih fisura su tvrda stolica, opstipacija učestali proljevi, analni snošaj, porod.
Pregled analne fisure je jedak kao pregled hemoroida uz napomenu da katkad zbog jakih bolova pregled nije moguće u potpunosti napraviti. U tom slučaju se daje terapija za analnu fisuru te se kompletni proktološki pregled obavi po smirivanju tegoba.

Liječenje

Uobičajeno liječenje analne fisure započinje regulacijom stolice, analgeticima te mastima koje smanjuju tonus analnog sfinktera. Ukoliko se navedenim konzervativnim liječenjem ne postigne zadovoljavajući učinak, u našoj ustanovi moguće je liječenje fisure aplikacijom Botoxa. Aplikacijom Botoxa postiže se smirivanje tegoba na 6-9 mjeseci kada najčešće dolazi do cijeljenja fisure te se tegobe više ne javljaju.

Analna fistula

Najčešće nastaje infekcijom u području analnih žlijezda. Ta infekcija se potom širi u okolno potkožno tkivo što rezultira apscesom koji može spontano perforirati ili ga je potrebno kirurški drenirati. Najčešći simptom analne fistule je pojava žućkaste tekućine (gnoj) pored anusa. Fistule uobičajeno nisu praćene bolovima.
Pregled analne fistule ne razlikuje se mnogo od pregleda hemoroida, osim što se fistula tijekom pregleda može sondirati kako bi se procijenila dubina fistule.

Liječenje

Analne fistule u našoj ustanovi liječimo metodom FiLaC metodom (Fistula-tract Laser Closure). To je zahvat koji se sastoji od dva akta. U prvom aktu se, u općoj ili spinalnoj anesteziji, postavlja gumeni seton (vrsta drenaže fistule). Na taj se način postiže da se gnojni sadržaj drenira, a fistulozni kanal kolabira što je više moguće. Nakon najmanje šest tjedana na red dolazi drugi akt operacije kod kojega se pomoću laserske sonde zatvara fistula. Nakon te druge operacije očekuje se pojava sadržaja na mjestu fistule kroz 7-14 dana nakon čega tegobe prestaju. Uspješnost ovog zahvata je oko 70% što se danas smatra odličnim rezultatom u liječenju analnih fistula. Ovom metodom izbjegavaju se ozljede sfinkternog mehanizma.

Pilonidalna cista ili sinus

Pilonidalna cista ili sinus je kronična infekcija kože i potkože u području trtice. Češće se javlja kod muškaraca, a povećana dlakavost doprinosi razvoju bolesti. Nastaje zbog urastanja dlaka u kožu trtične regije zbog čega nastaje infekcija koja može dovesti i do apscesa.
Simptomi pilonidalne ciste ili sinusa su oteklina u trtičnoj regiji, bolna masa s crvenilom kože, kronična rana s gnojnim iscjetkom.

Liječenje

U akutnoj fazi bolesti, koju prepoznajemo po bolnoj oteklini ili obilnoj gnojnoj sekreciji, potrebno je hitno učiniti inciziju te drenažu gnoja.
Kada je u kroničnoj fazi pilonidalnu cistu ili sinus moguće je operirati kako se tegobe više ne bi ponavljale. Postoji više različitih tehnika operacije od ekscizije s primarnim zatvaranjem i bez primarnog zatvaranja do laserske operacije. U našoj ustanovi koristimo tehniku SiLaC (Sinus Laser ablation of the Cyst) pri kojoj se rupice u koži, karakteristične za pilonidalnu bolest, izrezuju, a potkožni defekt se tretira s laserom. Za razliku od ekscizijskih tehnika, oporavak kod SiLaC je puno brži i bezbolniji. Povratak u redovite životne navike moguć je već nakon nekoliko dana.

  • Tomislav Bruketa, dr. med., liječnik, specijalist opće kirurgije i subspecijalist abdominalne kirurgije
  • Mirela Lučić
    stručna prvostupnica sestrinstva