Prije nego što krenete na skijanje, važno je poduzeti određene preventivne mjere kako biste smanjili rizik od ozljeda i poboljšali opću sigurnost na stazi. Evo pet preventivnih mjera koje možete poduzeti prije skijanja:

Tekst napisao: dr. sc. Pavao Vlahek, dr. med., FEBPRM, specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije, viši predavač na studiju fizioterapije Sveučilišta Sjever. Službeni je liječnik hrvatske ultramaratonske reprezentacije i bavi se rehabilitacijom sportskih ozljeda. Koautor je knjiga “Abeceda trčanja”, “Trail za sve”, “Triatlon – od supersprinta do ironmana”.

Spriječite i liječite ozljede koljena prije skijanja uz PRP tretman – Dr. Irijana Rajković

Ozljede koljena predstavljaju jednu od najčešćih ozljeda kod skijanja, naročito ozljede ligamenata i meniska. PRP koljena je najprirodniji i najsigurniji način liječenja koljena i ovakvih ozljeda matičnim stanicama i faktorima rasta PRP metodom. Ovaj tretman je izrazito učinkovit tretman iz područja regenerativne medicine jer koristi vlastite stanice pacijenta za biostimulaciju, ubrzavanje procesa cijeljenja, regeneracije tkiva, smanjenje boli i povećanje pokretljivosti zgloba koljena. PRP koljena se može raditi i kao PREVENTIVNI tretman prije skijanja ali i nakon skijanja.
 
Matične stanice i faktori rasta djeluju na:
• LIGAMENTE 
• MENISKUSE 
• HRSKAVICU 
• KOST 
Tretman započinje uzimanjem krvi iz vene ruke u posebne epruvete, namijenjene isključivo za ovaj postupak. Zatim se epruvete sa krvi centrifugiraju po posebnim protokolima nakon čega se dobi koncentrat matičnih stanica i faktora rasta koji se onda injiciraju u sam zglob. Sam tretman traje oko pola sata. Nakon tretmana je preporučeno mirovanje sljedećih 24 sata. Važno je napomenuti da je ovaj tretman najprirodniji načine liječenja koljenog zgloba jer se koristi isključivo vlastita krv pacijenta, ne dodaju se nikakvi lijekovi, supstance, aditivi ili neki drugi preparati. Sam tretman nema nikakvih nuspojava, nije toksičan, hipoalergen je i ne zahtjeva dug oporavak.
 
Za sve informacije i rezervaciju termina nazovite nas na 091/45 94 700
 
Tretmane je moguće obaviti u Zagrebu i Čakovcu

Prethodne objave