Nuklearna medicina – dijagnostika

PET/CT je jedna od najsuvremenijih i najosjetljivijih neinvazivnih nuklearnomedicinskih dijagnostičkih metoda današnjice. PET (pozitronska emisijske tomografija) daje nam prikaz intenziteta nakupljanja glukoze u stanicama, tj. metaboličku aktivnost tkiva i organa. CT (kompjutorizirana tomografija) pokazuje pak anatomiju i izgled organa. Stoga, kombinacija PET-a i CT-a daje istovremeno informacije i o funkciji i o izgledu tkiva i organa u cijelom organizmu.

Upravo je to prednost PET/CT-a spram drugih morfoloških pretraga, tj. CT-a. Ujedno je i smjernica liječniku koji upućuje bolesnika na pretragu da odabere najbolji, tj. najadekvatniji postupak liječenja kod bolesnika s malignim, srčanim i neurološkim oboljenjima.

Prednost PET/CT-a je i što se jednim snimanjem u vidnom polju obuhvati i analizira cijelo tijelo, a ne samo pojedini segment. Dakle, umjesto nekoliko zasebnih pretraga, koje za pacijenta iziskuju značajno dulje vremena te dijagnostiku na više različitih mjesta. Uz vrijeme kao iznimno važan čimbenik, s obzirom da je bolesnicima i njihovim liječnicima u interesu što prije obaviti pretragu kako bi mogli započeti ili nastaviti s daljnjim liječenjem.

Obrasci:

OB-21_3-A-Zagreb-Split-Rijeka-Osijek
UP-74.1-Obavijest-za-pacijenta-o-PET_CT-dijagnostickom-postupku