Opis
Histamin (2-(4-imidazolil) etilamin) je biogeni amin koji nastaje dekarboksilacijom aminokiseline L-histidina. Sintetizira se u mastocitima, bazofilima, trombocitima, histaminergičnim neuronima te enterokromafinim stanicama (stanice želučanih žlijezda) kao posrednik upale, koji vrlo snažno djeluje na kapilare izaziva vazodilataciju i povećanje vaskularne propusnosti. Tipični klinički učinak histamina je urtikarija, gdje dolazi do pojačane cirkulacije krvi, što je prepoznatljivo kao crvenilo kože. Osim toga, histamin uzrokuje kontrakcije bronha i crijeva te potiče proizvodnju HCl-a. Do pojačanog oslobađanja histamina dolazi i kod alergijskih reakcija, izlaganja suncu, opeklina i drugih razaranja tkiva. Histamin se uglavnom unosi hranom, posebno onom koja je podvrgnuta procesu bakterijske fermentacije. Histamin primarno razgrađuju dva enzima, diaminooksidaza (DAO) i histamin N-metiltransferaza (HNMT). Oba enzima nadopunjuju se, budući da je DAO-a odgovornija za regulaciju razine izvanstaničnog histamina, a HNMT je prvenstveno odgovoran za unutarstaničnu regulaciju u citosolu.
Histaminska intolerancija (engl. Histamine Intolerance, HIT) pripada skupini reakcija preosjetljivosti koje nisu posredovane IgE-om i smatra se farmakološkom intolerancijom na hranu. Neka hrana osobito povećava razinu histamina, primjerice riba, pizza, meso i prerađevine, kiseli kupus, rajčice, špinat, patlidžan, gljive, konzervirano povrće, jagode, banane, kivi, ananas, sir, senf i druga.
Zašto se određuje?
Određuje se za potvrdu anafilaktičke reakcije, a može se koristiti i za dijagnostiku tumora koji stvaraju histamine.
Referentni interval
<9.0 nmol/L
Vrsta i vrijeme uzimanja uzorka
Uzorak:
plazma ( EDTA venska krv): Uzorke u roku od 20 minuta centrifugirati, prenijeti u standardne epruvete i odmah zamrznuti.
Priprema:
Nije potrebna posebna priprema.
Vrijeme određivanja:
Nalaz je gotov pet do osam dana nakon vađenja krvi.