Nefrologija – pretrage

U sklopu nefrološke ambulante možete obaviti preventivne preglede urotrakta, odnosno bubrega, mokraćnog mjehura i prostate, tzv. screening preglede. Uz to se bavimo:

  • praćenjem i liječenjem kroničnih bubrežnih bolesti
  • otkrivanjem sekundarnih uzroka bubrežnih kamenaca
  • sprječavanjem rasta već postojećih, nakon metaboličke obrade.

Preventivni pregledi i procjena bubrežne funkcije bolesnika sa šećernom bolesti također su od izuzetne važnosti. Upravo zato jer je poznato da je šećerna bolest jedan od glavnih uzroka kronične bubrežne bolesti i zatajenja bubrega. Za bolesnike sa srčanim popuštanjem, starije bolesnike ili one koji imaju veliki broj „kardioloških“ lijekova u terapiji, zbog mogućeg utjecaja lijekova na status elektrolita, kontrola nefrologa je od životne važnosti.

Nefrologija – dijagnostika i liječenje

Nefrološka ambulanta Poliklinike Medikol ima težište na prevenciji i liječenju bolesti bubrega i urotrakta, kako kod muške tako i kod ženske populacije. U slučaju ponavljajućih uroinfekcija, često je potrebno nefrološko liječenje, da bi se spriječile kronične komplikacije. Uz to možete obaviti ultrazvučnu dijagnostiku urotrakta s pregledom bubrega, procjenu veličine prostate i količine rezidualnog urina nakon mokrenja. Također je moguća provjera stijenki mokraćnog mjehura u bolesnika s pojavom vidljive krvi u mokraći ili eritrocitima u sedimentu urina.

Obuhvaćena je dijagnostika i liječenje infekcija urinarnog trakta poput:

  • akutnog cistitisa
  • kroničnog cistitisa
  • glomerulopatija
  • policističnih i multicističnih bubrežnih bolesti, kao i
  • color doppler dijagnostike bubrega i krvnih žila bubrega.

Dijagnostika i liječenje nejasnih uzroka povišenih vrijednosti serumskog kreatinina, oticanja gležnjeva i očnih vjeđa (kapaka), odnosno pojava proteina u urinu, također su tema nefrologa. Potražite naše mišljenje i ukoliko imate povišene vrijednosti serumskog kreatinina, a planira se radiološka dijagnostika s primjenom intravenskog kontrasta (MSCT) ili preoperativno mišljenje nefrologa.

Ambulanta za hipertenziju

Svi sekundarni uzroci arterijske hipertenzije, vezani su uz bubreg, bubrežne krvne žile ili nadbubrežnu žlijezdu. Nemojte propustiti obradu uzroka naročito ako povišen krvni tlak imate od adolescentske dobi. Bez obzira je li se javio u dvadesetima ili kasnijim godinama. Ovdje ćemo se usmjeriti i na otklanjanje nemogućnosti regulacije vašeg tlaka uz već propisanu terapiju te na tzv. rezistentnu hipertenziju, gdje se tlak ne može normalizirati usprkos velikom broju lijekova koje uzimate u svakodnevnoj terapiji. U sklopu obrade stoji vam na raspolaganju 24 satni holter tlaka i EKG-a, UZV i Color doppler bubrega, bubrežnih krvnih žila i karotidnih arterija, te ukoliko je potrebno indicirat ćemo daljnju radiološku dijagnostiku (MSCT/MR renalnu angiografiju).