Sorbitol, poliol ili šećerni alkohol, je zaslađivač koji se nalazi u mnogim prehrabenim proizvodima. U prirodi je prisutan u jagodama, višnjama, šljivama, kruškama i morskim algama. 60% je slađi od saharoze, a kalorijska vrijednost mu je za 1/3 manja. Ugodnog je okusa, nije karcinogen, ne pogoduje razvoju karijesa i koristan je oboljelima od dijabetesa. Zbog stabilnosti na temperaturama do 180 0 C koristi se u proizvodnji procesirane hrane, ali i drugih proizvoda, npr. farmaceutskih i kozmetičkih.
Sorbitol je veoma stabilan i kemijski neaktivan. Podnosi visoke temperature pa je pogodan za kuhanje i pečenje. Sorbitol se sporo apsorbira , stoga kada se koristi, porast glukoze u krvi kao i inzulinska reakcija vezana uz konzumiranje glukoze uvelike je usporena. Kalorijska vrijednost (2.6 kalorija po gramu nasuprot 4.0 za šećer) sorbitola je u skladu je s zahtjevima koji se postavljaju kod kontrole tjelesne mase. Proizvodi zaslađeni sorbitolom umjesto šećerom mogu biti koristan izbor niskokaloričnih proizvoda bez šećera.
Dijagnostika se bazira na izdisajnom testu, koji predstavlja zlatni standard za utvrđivanje postojanja intolerancije na laktozu. Test se provodi tako da se najprije izmjeri bazalna koncentracija vodika i metana u izdahnutom zraku, natašte. Zatim se popije mala, testna količina laktoze te se tijekom naredna dva sata svakih 15 minuta mjeri koncentracija navedenih plinova u izdahnutom zraku. Zrak se prilikom mjerenja ispuhne u epruvete iz kojih se određuje njihova koncentracija.
Testirati se ne trebaju osobe koje su tijekom 30 dana prije uzimanja uzoraka bile na antibiotskoj terapiji. 24 sata prije testiranja : preporučava se dijeta bez ugljikohirata, 12 sati prije testiranja ne jesti, pušiti niti prati zube i ispirati usta prije i tijekom izvođenja testa.
Testiranje traje 2 sata a zrak se ispuhuje svakih 15 minuta.
Trajanje analize i slanje rezultata: 10 do 15 radnih dana nakon uzimanja uzorka.