Opis
Folnu kiselinu (folat ili vitamin B9) u organizam uglavnom unosimo hranom (lisnato povrće, rotkvice, brokula, šparoge, avokado, grašak, papaja, banana i jetrica), a dio sintetiziraju crijevne bakterije. Folna kiselina je neophodna u sintezi nukleinskih kiselina i mitohondrijskih proteina, kao i u metabolizmu aminokiselina. Vitamin B12 i folna kiselina su potrebni za normalno sazrijevanje eritrocita (u eritrocitima se nalazi više od 90% folata). S obzirom da su im funkcije usko povezane, obično se folna kiselina i vitamin B12 analiziraju zajedno. Osobito je povećana potreba za folnom kiselinom tijekom rasta i trudnoće.
Zašto se određuje?
Koristi se u dijagnostici makrocitnih anemija i neuropatija. Folnu kiselinu i vitamin B12 bi trebalo istovremeno određivati.
Referentni interval
Muškarci i žene: 7,0 – 39,7 nmol/L
Povišene vrijednosti folne kiseline mogu nastati zbog uzimanja vitaminskih preparata koji sadrže folnu kiselinu. Stoga se uzorak krvi mora uzeti prije uzimanja takvih vitaminskih preparata.
Snižene vrijednosti folne kiseline mogu nastati zbog nedovoljnog unosa hranom ili u slijedećim stanjima: makrocitna anemija, hipersegmentacija granulocita, malapsorpcije uslijed gastrointestinalnih bolesti, defekt neuralne tube, neuropatija, kronični alkoholizam, nasljedni poremećaj metabolizma folne kiseline.
Budući da u slučaju nedostatka folne kiseline i vitamina B12 može nastati megaloblastična makrocitna) anemija, nužno je odrediti koncentracija oba vitamina.
Vrsta i vrijeme uzimanja uzorka
Uzorak:
serum (venska krv)
Priprema:
Za ovu je pretragu potrebno biti natašte.
Vrijeme određivanja:
Nalaz je gotov 1,5 sati nakon vađenja krvi – nalaz gotov isti dan.