Cijena usluge: 60.00 €
Opis:
Vitamin B2 (riboflavin) je glavni je dio kofaktora flavin mononukleotida i flavin adenin dinukleotida, koji sudjeluju u brojnim oksidacijsko-redukcijskim reakcijama. Točnije, sudjeluju u procesima proizvodnje energije, metabolizma ugljikohidrata, masti, proteina, nukelinskih kiselina i vitamina. Također, sudjeluju i kao važni kofaktori antioksidativnog sustava. Nalazi se u mlijeku, zbog toga prije se nazivao laktoflavin; ima ga i u mesu, ribi, žitaricama i zelenom povrću. Manjak vitamina B2 nije čest, osim u područjima u kojima se prehrana sastoji uglavnom od polirane riže. U većini namirnica nalazi se vezan u obliku flavoproteina ( FMN, FAD), a samo u mlijeku i mliječnim proizvodima kao slobodni riboflavin.
Preporučena dnevna doza vitamina B2 je oko 1.2- 1.7 mg.
Apsorbira se u proksimalnom tankom cijevu transportnim sustavom ovisnim o Na+ . U krvi se nalazi dijelom kao slobodni riboflavin, a dijelom u obliku flavoproteina.
Zašto se određuje?
Određuje se kod osoba s poremećajima u metabolizmu ugjikohidrata, masti i proteina. Također se određuje u stanjima povećanog oksidativnog stresa ili kod sumnje na hipovitaminozu vitaminom B2.
Referentni interval
u eritroctima 266-1330 nmol/l
u serumu ili plazmi 106-638 nmol/L
Manjak riboflavina uzrokuje pojavu fisura u usnim kutovima, poremećaje vida, dermatitis, edeme usne sluznice, normokromnu i normoctnu anemiju, dolazi i do zaostalosti u rastu.
Vrsta i vrijeme uzimanja uzorka
Uzorak:
puna krvi, serum ili plazma
Vrijeme određivanja:
Nalaz je gotov za tri tjedna