Opis:
Niacin je zajednički naziv za nikotinsku kiselinu i nikotinamid, koji su jednako biološki učinkoviti. Organizam može sintetizirati nikotinsku kiselinu iz aminokiseline triptofan. U prirodi se niacin češće nalazi u obliku nikotinske kiseline, koja lako prelazi u nikotinamid. Niacin u organizmu prelazi u NAD ili NADP. Zbog sposobnosti prijenosa vodika NAD i NADP djeluju kao koenzimi u mnogim oksidoreduktazama Najbolji izvori niacina su pivski kvasac, goveđa jetra, bubrezi, riba, sjemenke suncokreta i kikiriki. Kruh i pahuljice su obično obogaćeni niacinom.
Većina ljudi uglavnom dobije dovoljno B3 vitamina iz hrane, djelomično zato što je bijelo brašno obogaćeno ovim vitaminom. Na dan se hranom unosi 0.5- 1 g triptofana i 8-17 mg niacina.
Zašto se određuje?
Niacin se prvenstveno određuje kod sumnje na pelagru i Hartnupove bolesti ( smanjena apsorpcija triptofana).
Referentni interval
nikotinska kiselina: ≤5.0 µg/L
nikotinamid: 5.2−72.1 µg/L
Sniženo:
Prehrambeni manjak niacina (koji uzrokuje pelagru) je u razvijenim zemljama rijedak. Kliničke manifestacije manjak niacina uključuju tri D: lokalizirani pigmentirani osip (dermatitis); gastroenteritisa (dijareja); i rašireni spektar neuroloških deficita, uključujući i kognitivno propadanje (demenciju).
Povišeno:
Niacin (ali ne niacinamid) u dozama većima od 200 puta preporučene dnevne količine propisuje se za suzbijanje visokih razina masti (lipida) u krvi. Takve doze mogu uzrokovati jako crvenilo lica, svrbež, oštećenje jetre, poremećaje kože, gušavost, čireve i smanjenje podnošljivosti glukoze.
Vrsta i vrijeme uzimanja uzorka
Uzorak:
serum (venska krv)
Posebna priprema nije potrebna.
Vrijeme određivanja:
Nalaz je gotov za tri tjedna nakon vađenja krvi.