Movember! Dvadesetu godinu zaredom muškarci puštaju brkove u studenom kako bi osvijestili javnost na važnost prevencije od raka prostate. Preventivni pregledi omogućavaju rano otkrivanje eventualne bolesti što uvelike povećava šansu potpunog izlječenja. Pojavom simptoma rak je već uznapredovao i upravo zato se stavlja naglasak na prevenciju dok nema nikakvih simptoma.

Najčešća zloćudna bolest u muškaraca

Ono što je rak dojke u žena, to je rak prostate u muškaraca – najčešća zloćudna bolest. Međutim, ukoliko se na vrijeme otkrije, rak prostate izlječiv je u 98% slučajeva. Upravo zato se cijeli studeni obilježava kao Movember – mjesec borbe protiv raka prostate.

Pregled urologa

Ako u obitelji nema oboljelih od raka prostate, nakon 40. godine života, muškarcima se preporučuje specijalistički pregled urologa preventivno jednom godišnje. U slučajevima čestih upala mjehura ili upala prostate urološki pregled se treba obavljati češće. U Poliklinici Medikol u Zagrebu i Čakovcu možete obaviti preventivni specijalistički pregled urologa.

Određivanje PSA u krvi

PSA (prostata specifični antigen) je protein koji se nalazi u stanicama prostate. Može ga se otkriti u krvi svih odraslih muškaraca. PSA se koristi kao tumorski marker u probiru i ranom otkrivanju karcinoma prostate. Vrijednosti PSA povećane su kod muškaraca s karcinomom prostate, no mogu biti povećane i kod nekih drugih bolesti prostate kao što su: benigna hiperplazija, prostatitis, akutna retencija urina ili nakon digitorektalnog pregleda.

MOVEMBER akcija u Poliklinici Medikol

U sklopu medicinsko-biokemijskog laboratorija Poliklinike Medikol do kraja studenog 2023. godine možete izvaditi tumorski marker PSA uz popust.

Umjesto 23,00€, sada po cijeni od 16€.

Magnetska rezonancija prostate

Trenutačno najsuvremenija dijagnostička metoda za rak prostate je magnetska rezonancija na MR uređaju jakosti 3Tesle. MR prostate na MR 3Tesle možete obaviti u Poliklinici Medikol u Zagrebu i Splitu. Pretraga je za pacijenta potpuno bezbolna i bez ioniziranog zračenja.

Bolje spriječiti, nego liječiti!

Javite se u Polikliniku Medikol i obavite preventivne preglede. Potaknite i druge oko sebe da učine isto.

Preventivni pregledi u borbi protiv raka prostate mogu biti od životne važnosti muškaraca. Za više informacija ili rezervaciju termina nazovite info broj telefona 072 12 12 12 ili se javite online mailom na info@medikol.hr.