Anatomija, fiziologija, testovi, specifični i genetski poremećaj

Organi našeg tijela, poput srca, crijeva i želuca, regulirani su granom živčanog sustava poznatom kao autonomni živčani sustav. Autonomni živčani sustav dio je perifernog živčanog sustava i kontrolira rad mnogih mišića, žlijezda i organa u tijelu. Obično nismo svjesni funkcioniranja našeg autonomnog sustava jer funkcionira refleksno i bez voljne kontrole.

Autonomni živčani sustav (ANS) je dio živčanog sustava. Sastoji se od autonomnih neurona koji provode impulse iz središnjeg živčanog sustava (mozga i/ili leđne moždine) do žlijezda, glatkih mišića i srčanog mišića. Neuroni ANS-a odgovorni su za regulaciju izlučivanja određenih žlijezda (tj. žlijezda slinovnica) i regulaciju otkucaja srca i peristaltike (kontrakcija glatkih mišića u probavnom traktu), između ostalih funkcija.

Uloga ANS-a je stalno fino ugađanje funkcioniranja organa i organskih sustava prema unutarnjim i vanjskim podražajima. ANS pomaže u održavanju homeostaze (unutarnje stabilnosti i ravnoteže) kroz koordinaciju različitih aktivnosti kao što su lučenje hormona, cirkulacija, disanje, probava i izlučivanje. ANS je uvijek “uključen” i funkcionira nesvjesno, tako da nismo svjesni važnih zadataka koje obavlja svake minute budnosti (i spavanja) svakog dana. Prikazom anatomije, fiziologije, testova i bolesti autonomnog živčanog sustava na jednom mjestu omogućava studenima medicine, specijalizantima neurologije, pedijatrije i interne medicine da se upoznaju s tim sadržajima jer je autonomni živčani sustav u ranijim godina bio zapostavljen u medicinskoj praksi, a danas dobiva sve više na važnosti u tumačenju mnogih bolesnih stanja.

Ako vas zanima više o živčanom sustavu koji funkcionira bez naše kontrole preuzmite tekst našeg doc. dr. sc. Borislava Radića dr. med. spec. neurolog

doc. dr. sc. Borislav Radić, dr. med., spec. neurologije, subspecijalist za cerebrovaskularne bolesti