spušteni kapak

Rješenje za spušteni kapak (vjeđu)

Blefaroplastika je kirurški zahvat na vjeđama (kapcima), a podrazumijeva uklanjanje viška kože i masnih jastučića na vjeđama.

Kome je blefaroplastika potrebna?

Blefaroplastika se izvodi onima u kojih postoji višak kože na vjeđama (spušteni kapak). To može biti iz estetskih razloga ili kada je to medicinski indicirano jer koža vjeđa prekriva trepavice, odnosno zaklanja gornji dio vidnog polja. Uglavnom se radi o starijima i osobama srednje živote dobi, ali može se raditi i o mlađim osobama, iako su to rjeđi slučajevi.

Pregled prije korekcije vjeđa

Prije zahvata je potrebno učiniti specijalistički pregled. Preoperativni pregled je potreban kako bi se isključile druge bolesti, provjerilo koje lijekove osoba uzima i ima li alergije na lijekove. Također je potrebno napraviti plan operacije te objasniti moguća očekivanja.

Opis blefaroplastike

Zahvat se izvodi ambulantno i to najčešće u lokalnoj anesteziji. Nakon čišćenja vjeđa i kože oko očiju na vjeđama se iscrtavaju linije prema kojima će se raditi rez. Najčešće se rez radi u području prirodnih kožnih brazda kako bi ožiljak bio najmanje vidljiv te se potom aplicira lokalni anestetik. Sveukupno trajanje zahvata procjenjuje se na otprilike sat i pol vremena.

Oporavak nakon blefaroplastike

Nakon zahvata preporučuje se na mjesto reza aplicirati antibiotsku kremu te stavljati hladne suhe obloge kroz par dana. Ranu je potrebno držati suhom i ne dirati je te ne šminkati se i nanositi ostalu kozmetiku. Uglavnom nema postoperativne boli, a po potrebi se daju analgetici koje osoba uobičajeno uzima protiv bolova. Oči se mogu odmah držati otvorenima, ali se preporuča mirovanje i pošteda od težeg posla kroz 5-7 dana. Nakon 7-10 dana očekuje se i da se osoba vrati svojim svakodnevnim aktivnostima. Šavovi se odstranjuju nakon 7 dana. Potrebno je istaknuti kako je prvih nekoliko dana nakon zahvata moguća pojava modrica oko očiju koje će spontano proći. Efekti zahvata postaju vidljivih nakon mjesec dana.

Za rezervaciju termina preoperativnog pregleda molimo nazovite broj telefona 072 12 12 12 ili se javite mailom na info@medikol.hr.