Glaukom, često opisan kao tihi kradljivac vida, drugi je najčešći uzrok sljepoće u svijetu. Bolest je vidnog živca i živčanih vlakana mrežnice najčešće  povezan s povišenim intraokularnim tlakom.
Svjetski tjedan glaukoma, koji se obilježava svake godine početkom ožujka, usmjeren je na povećanje svijesti i znanja o ovoj bolesti.

Uzroci glaukoma

Glaukom nastaje kao posljedica oštećenja vidnog živca, što dovodi do pojavljivanja slijepih točaka unutar vidnog polja. Glavni uzročnik smatra se povišeni očni tlak, koji nastaje zbog nakupljanja očne vodice unutar oka. Kada proizvodnja ove tekućine postane prekomjerna ili kada sustav odvodnje prestane pravilno funkcionirati, očna vodica ne može normalno istjecati, što dovodi do povećanja očnog tlaka.

Kako otkriti glaukom?

Detaljnim oftalmološkim pregledom moguće je otkriti prisutnost glaukoma i spriječiti njegov daljnji razvoj. Metode dijagnoze uključuju tonometriju za mjerenje očnog tlaka, oftalmoskopiju za pregled vidnog živca, perimetriju za testiranje vidnog polja i gonioskopiju za određivanje kuta između šarenice i rožnice.

Simptomi glaukoma

Simptomi glaukoma mogu uključivati bol unutar ili iza očne jabučice, glavobolju, osjetljivost očne jabučice na pritisak, suzenje i neodređenu nelagodu u očima. Važno je napomenuti da se glaukom često razvija bez vidljivih simptoma, što ga čini posebno opasnim.

Liječenje glaukoma

Iako izgubljeni vid kod glaukoma ne može biti vraćen, ali pravovremena dijagnoza i terapija za smanjenje očnog tlaka mogu učinkovito pomoći. Liječenje obično uključuje kapi za oči, a u nekim slučajevima može biti potreban i operativni zahvat. Važno je redovito koristiti propisane kapi za oči, budući da je glaukom kronična bolest.

Prevencija glaukoma

Prevencija glaukoma uključuje redovite oftalmološke preglede, posebno za osobe u rizičnim skupinama. Otkrivanje glaukoma u ranoj fazi ključno je za očuvanje vida. Stručnjaci preporučuju detaljan oftalmološki pregled barem jednom u dvije godine, a češće ako postoji veći rizik od razvoja glaukoma (genetika, upale).

Glaukom predstavlja ozbiljnu prijetnju vidu, ali pravovremenom dijagnozom i adekvatnim liječenjem, moguće je upravljati ovim stanjem i očuvati kvalitetu vida. Važno je informirati se o rizicima i simptomima glaukoma te redovito posjećivati oftalmologa za rane preglede i liječenje.