Početna / Istaknute vijesti / Test intolerancije na hranu

Test intolerancije na hranu

Intolerancija na hranu može biti rezultat reakcije vašeg tijela na određenu hranu. Iako se radi o reakciji organizma koja nije ugrožavajuća za život, intolerancija na hranu povezana je s raznim neugodnim i često neobjašnjivim simptomima.

Simptomi intolerancije na hranu

Simptomi mogu trajati danima ili čak tjednima pa je teško utvrditi koja vrste hrane uzrokuje probleme koji se mogu pojaviti kao: nadutost, nedostatak energije, glavobolje, zatvor, kožni problemi, problemi s težinom, bolni zglobovi, osjećaj tjeskobe i dr.

intolerancija na hranuPokazalo se da je intolerancija na hranu povezana s antitijelima imunološkog sustava (IgG posredovana imunološka reakcija) na određenu vrstu hrane. Testom prepoznajemo tzv. “problematičnu” vrstu hrane koja se može izdvojiti iz prehrane, a što dovodi do poboljšanja simptoma.

test intolerancije na hranuNalaz sadrži uz popis namirnica na koji se testirate i pomoć u interpretaciji rezultata (izmjerene koncentracije specifičnog Imunoglobulina G po grupama i bojama koje naglašavaju radi li se o visokoj, umjerenoj ili niskoj intoleranciji).

Osim nalaza dobit ćete i jedan vodič za pacijente kao pomoć u fazi prilagodbe na nove prehrambene uvjete. Vodič sugerira kako pratiti povezanost određene vrste hrane sa simptomima te također sadrži preporuke i savjete kako izbjegavati hranu koja je najčešće povezana s intolerancijom.

Važno  je napomenuti kako Test intolerancije na hranu ne uključuje testiranje na klasične alergije koje su posredovane specifičnim IgE antitijelima i uzrokuju brzu pojavu simptoma kao što su osip, respiratorni simptomi, gušenje i dr.

Za razliku od intolerancije na hranu, kod alergijske reakcije, u kontaktu sa specifičnim alergenom pojavljuje se vrlo brza alergijska reakcija posredovana molekulom IgE i tu se određuju tzv. ukupni IgE i specifična IgE protutijela na određeni alergen.

Test intolerancije na hranu

U Poliklinici Medikol nudimo širok spektar namirnica koje mogu biti uzrok Intolerancije na hranu, kako slijedi:

  • Panel 93 namirnice
  • Panel 125 namirnica
  • Panel 221 namirnice
  • Panel 64 namirnice (vegetarijanski)

Za više informacija javite se pozivom na besplatan broj telefona 0800 78 78 ili online mailom na info@medikol.hr.

Preporuka

uklanjanje dlačica

Trajno uklanjanje dlačica na licu i tijelu

Dosadile su vam depilacije i problemi s uraslim dlačicama? Lasersko uklanjanje dlačica na licu i