Početna / Istaknute vijesti / Movember – mjesec borbe protiv raka prostate

Movember – mjesec borbe protiv raka prostate

Movember! Već sedamnaestu godinu zaredom muškarci puštaju brkove u studenom kako bi osvijestili javnost na važnost prevencije od raka prostate. Preventivni pregledi omogućavaju rano otkrivanje eventualne bolesti što uvelike povećava šansu potpunog izlječenja. Pojavom simptoma rak je već uznapredovao i upravo zato se stavlja naglasak na prevenciju dok nema nikakvih simptoma.

Movember MedikolNajčešća zloćudna bolest u muškaraca

Ono što je rak dojke u žena, to je rak prostate u muškaraca – najčešća zloćudna bolest. Međutim, ukoliko se na vrijeme otkrije, rak prostate izlječiv je u 98% slučajeva. Upravo zato se cijeli studeni obilježava kao Movember – mjesec borbe protiv raka prostate.

Pregled urologa

Ukoliko u obitelji nema oboljelih od raka prostate, nakon 40. godine života, muškarcima se preporučuje specijalistički pregled urologa preventivno jednom godišnje. U slučajevima čestih upala mjehura ili upala prostate urološki pregled se treba obavljati  češće. U Poliklinici Medikol u Zagrebu i Čakovcu možete obaviti preventivni specijalistički pregled urologa.

Određivanje PSA u krvi

PSA (prostata specifični antigen) je protein koji se nalazi u stanicama prostate. Može ga se otkriti u krvi svih odraslih muškaraca. PSA se koristi kao tumorski marker u probiru i ranom otkrivanju karcinoma prostate. Vrijednosti PSA povećane su kod muškaraca s karcinomom prostate, no mogu biti povećane i kod nekih drugih bolesti prostate kao što su: benigna hiperplazija, prostatitis, akutna retencija urina ili nakon digitorektalnog pregleda.

U sklopu medicinsko-biokemijskog laboratorija Poliklinike Medikol do kraja studenog 2020. godine možete izvaditi tumorski marker PSA uz 30% popusta. Umjesto 150 kuna, sada po cijeni od 105 kuna.

Magnetska rezonanca prostateMR prostate Medikol

Trenutačno najsuvremenija dijagnostička metoda za rak prostate je magnetska rezonancija na MR uređaju jakosti 3Tesle. MR prostate na MR 3Tesle možete obaviti u Poliklinici Medikol u Zagrebu i Splitu. Pretraga je za pacijenta potpuno bezbolna i bez ioniziranog zračenja.

Bolje spriječiti, nego liječiti!

Javite se u Polikliniku Medikol i obavite preventivne preglede. Potaknite i druge oko sebe da učine isto. Preventivni pregledi u borbi protiv raka prostate mogu biti od životne važnosti muškaraca. Za više informacija ili rezervaciju termina nazovite besplatan info broj telefona 0800 78 78 ili se javite online mailom na info@medikol.hr

Preporuka

Dr. Slavka Bogdan

POST COVID PAKETI U POLIKLINICI MEDIKOL

Globalna pandemija SARS – CoV2 je virus koji na prvom mjestu zahvaća respiratorni trakt, a