Početna / Istaknute vijesti / Pedijatrijska kardiologija – pravovremena dijagnoza za mala dječja srca

Pedijatrijska kardiologija – pravovremena dijagnoza za mala dječja srca

Novootvorena ordinacija u Poliklinici Medikol u Zagrebu je pedijatrijska kardiologija na čelu s dr. med. Petrom Detoni, specijalisticom pedijatrije, subspecijalisticom pedijatrijske kardiologije. Tijekom svog 17-ogodišnjeg radnog iskustva u pedijatriji dr. Detoni je obavila više od 13.000 kardioloških pregleda djece, od kojih gotovo svaki uključuje i ultrazvuk srca.

Pedijatrijska kardiologija
Pravovremena dijagnoza za mala dječja srca

U pedijatrijsko kardiološkoj ordinaciji posebnu pažnju poklanjamo otkrivanju i liječenju bolesti srca, srčanih mana i krvnih žila djece i adolescenata, od njihova rođenja do 18. godine života. Osim kliničkog pregleda, razgovora s roditeljima i djecom, uzimanja detaljne anamneze (povijesti bolesti) moguće je djetetu učiniti i subspecijalistički pregled s Doppler UZV-om srca, te po kliničkoj indikaciji još i ergometriju, kao i 24-satni Holter srca i 24-satni Holter krvnog tlaka.

Najčešći razlog upućivanja djece na pregled kardiologu je šum na srcu. Osim šuma, tu je  osjećaj “lupanja” i/ili “preskakanja” srca,  nepravilnog srčanog rada, gubitak svijesti – nesvjestice, plavljenje usana – cijanoza usana, zamaranje kod tjelesne aktivnosti,  bol u prsima u mirovanju i kod tjelesnog napora,  povišen krvni tlak ili srčana bolest u obitelji.  Također, kod manje djece čest razlog je i nenapredovanje na tjelesnoj težini u dojenačkoj dobi.

Pedijatar kardiolog ima važnu ulogu i neophodan je i u djece aktivnih sportaša.

Danas sve više djece aktivno trenira neki sport pa se može učiniti i kardiološka obrada u sklopu preventivnih pregleda sportaša. Također, postoje stanja i bolesti koje se pokažu tek tijekom vježbanja. U mirovanju mogu ostati skrivene te je i to jedan važan razlog za preventivne preglede u sportu. Preventivni pregledi sportaša uključuju EKG, UZV srca, i Ergometriju – test opterećenja srca. Uz pedijatre ergometriju sve češće traže i liječnici obiteljske medicine. Osobito ako postoji sumnja da se u djeteta/adolescenta prilikom tjelesnog opterećenja javlja neki od simptoma srčane naravi.

Brinimo za zdravlje naše djece!

Za više informacija ili rezervaciju termina javite se direktno u Polikliniku Medikol pozivom na broj 0800 78 78 ili posjetite internetsku stranicu www.medikol.hr.

Preporuka

Nove pogodnosti u Poliklinici Medikol uz e-Dječju karticu

Poliklinika Medikol uključila se u hvalevrijedan projekt Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Uključivanjem