Svjetski dan astme

 

Svjetski dan astme godišnja je manifestacija u organizaciji Globalne inicijative za astmu (GINA) koja se već više od dva desetljeća obilježava prvi utorak u svibnju. U Hrvatskoj su bolesti dišnog sustava na petom mjestu uzroka smrtnosti, a od svih posjeta ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, čak 21 %  otpada na teškoće s dišnim sustavom.

Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije više od 300 milijuna ljudi pati od astme. Astma se manifestira napadajima suhog kašlja, osjećaju nedostatka zraka, otežanog disanja, “sviranja” u plućima prilikom disanja …

Faktori rizika pojave astme su genetska predispozicija (često u obitelji astmatičara još netko ima astmu) i izloženost  česticama i tvarima (tzv. alergenima) koje iritiraju dišne putove i izazivaju alergijsku reakciju. U podlozi astme je kronična upalna reakcija sluznice, koja uzrokuje stezanje mišića dišnih puteva i pojačano stvaranje sluzi što dovodi do otežanog protoka zraka te uzrokuje gušenje i druge simptome bolesti poput kašlja.

Uzroci alergijske astme

 

Kod alergijske astme napadaje uzrokuju alergeni (npr. prašina, grinje, razne peludi, trave, dlaka životinja, ambrozija itd…) , a kod nealergijske fizički napor, udisanje hladnog i suhog zraka, virusne infekcije, jake emocije, zagađenje zraka.

Ventolin test je “zlatni standard” za dijagnosticiranje astme, a postoje i drugi testovi, kao i alergotestiranje.

Dogovorite  pregled u našoj pulmološkoj ambulanti, testirajte se u našem laboratoriju uz 25% popusta na odabrane alergo testove i spriječite daljnje tegobe.

Pravovremenom dijagnozom, preventivnim mjerama i redovitim uzimanjem lijekova, izvući ćete „najbolje“ iz svojih pluća.