Kardiološki pregled

Kardiovaskularna dijagnostika

 • Dijagnostika i liječenje aritmija
 • Dijagnostika i liječenje hipertenzije
 • Dijagnostika i farmakološko liječenje srčanog popuštanja
 • Dijagnostika i liječenje bolesnika s koronarnom bolesti srca
 • Preventivna kardiologija s definiranjem faktora rizika za razvoj srčanih bolesti i liječenjem otkrivenih čimbenika rizika u smislu primarne prevencije
 • Preventivna kardiologija kod bolesnika sa srčanim bolestima u smislu sekundarne i tercijarne prevencije

Kardiološki pregled obuhvaća

 • Razgovor s pacijentom o tegobama i o bolestima od kojih je do sada bolovao, o njegovim navikama, bolestima unutar njegove obitelji, dosadašnjem liječenju i terapiji koju uzima.
 • Pregled svih dosadašnjih nalaza
 • Klinički pregled s posebnim naglaskom na područje srca i krvnih žila
 • Mjerenje arterijskog tlaka
 • Snimanje 12 kanalnog EKG-a (elektrokardiograma)
 • Završni razgovor i preporuke za liječenje i otklanjanje tegoba te preporuka za kontrolu i dalje praćenje i za dodatne pretrage ako su potrebne.

Ultrazvuk srca s color dopplerom i tkivnim dopplerom (ehokardiografija) :

Neinvazivna dijagnostička metoda kojom se jasno može vidjeti izgled i veličina srčanih šupljina, debljina, građa i snaga stezanja srčanog mišića, izgled i funkcija srčanih zalistaka i mjerenje protoka krvi kroz srčane zaliske te prisutnost stečenih ili prirođenih srčanih grešaka.

1 dan ili 3 dana HOLTER EKG-a

Holter EKG je aparat kojim se kroz 24 ili 72 sata snima EKG. Pretraga je namijenjena svima koji imaju bilo kakav poremećaj srčanog ritma bilo da ga osjećaju ili je slučajno zabilježen tijekom snimanja EKG-a.

Pretraga se također preporučuje osobama s preboljenim ishemijskim moždanim udarom ili nerazjašnjenom sinkopalnom atakom (gubitkom svijesti).

EKG

Kontinuirano mjerenje art. tlaka (KMAT)

Kontinuirano mjerenje arterijskog tlaka u dnevnim satima svakih pola sata, a u noćnim satima svakih 1 sat uz mjerenje frekvencije srčanih otkucaja (puls). Pretraga omogućuje analizu maksimalnog i minimalnog sistoličkog i dijastoličkog tlaka, prosječnog dnevnog i noćnog tlaka... Pretraga je nezaobilazna u početku liječenja povišenog arterijskog tlaka kao i u kontroli već započetog liječenja tlaka. Kontrola frekvencije srčanih otkucaja važna je u prevenciji KV bolesti te ranom otkrivanju sleep apneje.

Test opterećenja srca na pokretnoj traci (ergometrija )

Neinvazivna pretraga kojom se u kontroliranim uvjetima postiže postupno opterećenje pacijenta pri čemu se neprekidno prati svih 12 kanala EKG-a na monitoru i periodički mjeri arterijski tlak. Cilj je postići maksimalno (100%) odnosno submaksimalno (85%) opterećenje predviđeno za dob pacijenta. Svrha pretrage je otkrivanje koronarne bolesti (angina pektoris), praćenje koronarne bolesti nakon preboljenog srčanog udara i ispitivanje kardiorespiratorne sposobnosti .

Preventivni kardiološki pregled

Pregled se sastoji od kardiološkog pregleda s 12 kanalnim EKG-om, tijekom kojeg je najveća pažnja posvećena otkrivanju faktora rizika za kardiovaskularne bolesti (povišeni tlak, povišene masnoće, šećerna bolest).

Za detaljniji izračun kardiovaskularnog rizika potrebno je priložiti:

 • laboratorijske pretrage: KKS, pretrage šećera u krvi, bubrežne parametre, jetrene parametre
 • kompletan lipidogram: ukupni kolesterol, HDL kolesterol, LDL kolesterol, trigliceride
 • ferogram
 • analizu urina
 • hormone štitnjače
 • učiniti ultrazvuk srca i test opterećenja srca.

Pretraga je namijenjena svima koji ne boluju od kardiovaskularnih bolesti ili znaju da imaju neki od faktora rizika ili imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu. Osim izračuna kardiovaskularnog rizika preventivni kardiološki pregled vam ukazuje na potrebne promjene životnih navika, na način prehrane, je li potrebno uzimati lijekove i slično. Iznimno važan pregled jer može spriječiti niz neželjenih posljedica.

Subspecijalističko kardiološko mišljenje (prijeoperacijsko, medicinska rehabilitacija, protetika…)

Pacijenti često traže kardiološko mišljenje. Najčešće je to mišljenje prije operacije za procjenu rizika kod različitih vrsta operacija. Pritom je najčešće potrebno učiniti i potrebne dodatne pretrage ovisno o bolestima od kojih se pacijent liječi (ultrazvuk srca, ergometrija ili HOLTER EKG-a)

Dodatna kardiološka dijagnostika u Poliklinici Medikol

U Poliklinici Medikol možete obaviti i dodatne, najmodernije, dijagnostičke metode u kardiologiji kao što je MSCT koronarografija (neinvazivna metoda snimanja koronarnih arterija).

Kontinuirana kardiološka skrb Poliklinike Medikol u Čakovcu

Kardiološka ambulanta Poliklinike Medikol u Čakovcu predstavlja novog člana, dr. Jasnu Cmrečnjak, specijalista interne medicine, subspecijalista kardiologije.

Nakon višegodišnjeg rada na kardiologiji i u koronarnoj jedinici, dr. Cmrečnjak stekla je iskustvo u radu s najtežim kardiološkim bolesnicima. Ističemo i iskustvo tijekom vođenja pacijenata u COVID epidemiji te kasnijim komplikacijama COVID infekcije. Kao neinvazivni kardiolog fokus njezinog rada  su bolesnici sa srčanim zatajenjem i ehokadiografija, u čemu se i dodatno educirala. Posebnu pozornost pridodaje preventivnoj kardiologiji i kardiološkoj rehabilitaciji.

Poliklinika Medikol nudi najsuvremenije metode i smjernice u dijagnosticiranju i terapiji kardioloških bolesnika svih dobnih skupina. Za više informacija ili rezervaciju termina javite se pozivom na broj 072 12 12 12 ili mailom na info@medikol.hr.

Dr Jasna Cmrečnjak