Početna / Lokacije / Split, Šoltanska 1 / Nuklearna medicina – Ambulanta za štitnjaču

Nuklearna medicina – Ambulanta za štitnjaču

Štitnjača ili štitna žijezda ima funkciju stvaranja i izlučivanja hormona trijodtironina (T3) i tiroksina (T4) u krv, a smještena je u donjem dijelu vrata s prednje strane. Hormoni štinjače trijodtironin (T3) i tiroksin (T4) imaju važnu ulogu u regulaciji osnovnog metabolizma stanica o kojem ovisi disanje, otkucaji srca, cirkulacija, temperatura tijela, sudjeluju u regulaciji tjelesne težine i fizičke spremnosti organizma te u procesu normalnog rasta i sazrijevanja.

Bolesti štitnjače mogu biti promjene njene građe (struma, čvorovi) koji mogu i ne moraju biti povezani s poremećajem izlučivanja hormona štitnjače: hipertireozom (pretjerano lučenje hormona) i hipotireozom (premalo lučenje hormona). Simptomi poremećaja rada štitnjače su raznoliki i individulani, a ovise o vrsti i težini bolesti.

Kontrola zdravlja štitnjače u Ambulanti za štitnjaču obuhvaća pregled liječnika specijaliste uz ultrazvučni pregled štitnjače te laboratorijsku obradu (određivanje koncentracije hormona: T3/ fT3, T4/fT4, TSH te antitijela: anti TPO, anti Tg). Moguće je napraviti i citološku punkciju štitnjače pod kontrolom ultrazvuka prema indikaciji nakon nalaza ultrazvučnog pregleda.

Pregled liječnika specijaliste
Ultrazvučna dijagnostika štitnjače
Punkcija štitnjače
Određivanje terapije
Laboratorijska obrada
 • mr. sc. Darijo Radović
  dr. med., specijalist nuklearne medicine, voditelj Podružnice Split
 • Ivana Ruščić
  dr.med. specijalistica nuklearne medicine
 • Nera Derado
  stručna prvostupnica sestrinstva, glavna sestra Podružnice
 • Mery Batinić
  stručna prvostupnica sestrinstva