Perimenopauza predstavlja period tranzicije organizma prema stanju menopauze. Intenzitet simptoma je prilično individualan a može uključivati niz simptoma kao što su neredovite menstruacije, slabe ili obilne izljeve krvi, napade vrućine i noćna preznojavanja, promjene raspoloženja, nesanicu, zaboravljivost (rastresenost), migrene, preosjetljivost grudi, gubitak koštane mase (osteoporoza) i hipotireozu.

Adekvatna prehrana je dobar saveznik u ublažavanju simptoma perimenopauze. Općenito se preporuča mediteranski tip prehrane s naglaskom na adekvatan prehrambeni unos pojedinih mikronutrijenata.

Od posebne važnosti se ističu namirnice bogate kalcijem (zamjene za mlijeko, fermentirani mliječni proizvodi, sir, povrće – (kelj, brokula, kupus, špinat, repa, rabarbara, blitva), morski plodovi (losos, sardine s kostima), zob, mahunarke, sušeno voće (šljive) i orašasti plodovi).

Naglasak se stavlja i na unos namirnica bogatih željezom kao što su iznutrice, crveno meso, jaja, lisnato povrće, mahunarke, riba i školjke. Apsorpciju željeza u žitaricama i povrću možemo povećati konzumacijom sa voćnim sokom od naranče ili nekim drugim izvorom vitamina C.

Magnezij je još jedan mikronutrijent od značaja u dijetoterapiji perimenopauze. Nalazimo ga u integralnim žitaricama, orašastim plodovima, mrkvi, bananama, grožđicama i mahunarkama. Budući da je voda bitan čimbenik u pravilnoj prehrani, dio dnevnog unosa ovog mikronutrijenta možemo postići i mineralnom vodom obogaćenom magnezijem.

Općenito je potrebno konzumirati dovoljne količine prehrambenih vlakana kao i svježeg voća i povrća. Također, bitno je umjereno koristiti začine te izbjegavati jednostavne šećere i zasićene masnoće.

Fitoterapija predstavlja dodatnu pomoć kod nutritivne potpore ženama u perimenopauzi. Uključuje bilje i biljne preparate na bazi europske borovnice, livadne i crvene djeteline, pastirske iglice i steže.

Osim navedenog, veliku ulogu u dijetoterapiji perimenopauze imaju i namirnice na bazi fitoestrogena. Zbog strukturne sličnosti fitoestrogeni iskazuju djelovanje slično estrogenu koji je u vrijeme menopauze izuzetno snižen.

Primjer unosa fitoestrogena dovoljnog za ublažavanje menopauzalnih tegoba uključuje;

  • 2-4 kriške sojinog kruha ili kruha s lanenim sjemenkama
  • 150 grama tofua
  • 30-40 grama lanenih sjemenki.

Iako je period perimenopauze izazovan, primjetnom adekvatne dijetoterapije sa pratećom fitoterapijom možemo uspješno suzbiti većinu neugodnih simptoma koje ono donosi te istovremeno obogatiti organizam visokovrijednim nutrijentima koji će općenito povoljno utjecati na zdravstveni status.

Napisala Monika Fumić, mag. nutr.