Prehrana i kliniÄka slika akne
Interakcija odreÄenih namirnica postoji u patogenezi akne, no potrebno je joÅ¡ mnogo istraživanja na velikom broju ispitanika kako bi se potvrdila povezanost prehrane na razvoj i kliniÄku sliku akne.
Glavni patogenetski mehanizmi podrazumijevaju poveÄanu produkciju loja u žlijezdama lojnicama, promijenjen sastav loja, hiperkeratinizaciju i upalni odgovor. Žlijezde lojnice stimuliraju androgeni hormoni.
MlijeÄni proizvodi
Pretpostavlja se da mlijeÄni proizvodi utjeÄu na pojavu akne jer se u kravljem mlijeku nalaze androgeni hormoni koji potiÄu proizvodnju loja i hiperkeratinizaciju. Kazein, protein u kravljem mlijeku podiže razinu inzulinu sliÄnog Äimbenika rasta (IGF-1) koji potiÄe sintezu androgena. SportaÅ¡i koji kao dodatak prehrani uzimaju proteine sirutke izolirane iz kravljeg mlijeka u svrhu poveÄanja miÅ¡iÄne mase, imaju veÄu pojavnost akne (âBody building acneâ). Treba imati na umu kako su mlijeÄni proizvodi Äesto sastojak i u drugim namirnicama, npr. slatkiÅ¡ima, pire krumpiru koji se radi s mlijekom ili maslacem. Kako i Äokolada u svom sastavu sadrži mlijeko, možemo pretpostaviti da i ona može pogorÅ¡avati kliniÄku sliku akne.
Äokolada ima i visok glikemijski indeks, kao i bijeli kruh, bijela riža i sliÄne namirnice od rafiniranog braÅ¡na te krumpir. Poznato je da takva hrana poveÄava bioraspoloživost androgenih hormona te tako može pogorÅ¡avati akne. Stoga se preporuÄuje konzumiranje hrane nižeg glikemijskog indeksa:
- voÄe
- povrÄe
- cjelovite žitarice
- orašasti plodovi
- riba
- nemasno meso