Početna / Riječ doktora / Medicinski uređaji – FORMETRIC i PEDOSCAN

Medicinski uređaji – FORMETRIC i PEDOSCAN

U Poliklinici Medikol, na Odjelu fizikalne medicine i rehabilitacije u ulici Dragutina Mandla 7. u Zagrebu, moguće je učiniti analizu kralježnice putem uređaja Formetric. To je optički sistem analize kralježnice i predstavlja objektivnu i racionalnu metodu praćenja zakrivljenosti kralježnice, bez štetnog zračenja za zdravlje.

Formetric

Formetric je optički skener, koji je specijalno razvijen za brzo, bez kontaktno i ne radijacijsko, statičko i dinamičko mjerenje kralježnice i toraksa.

Velika prednost ove metode je visoki stupanj preciznosti  analize krivina kralježnice. Naročito je dobar za objektivizaciju  skolioze, kifoze, lordoze , rotacije kralježnice i nagiba zdjelice  kod djece i mladih osoba. Snimanje traje samo nekoliko sekundi, u stojećem stavu na udaljenosti 1 i pol metar od  tijela koji se snima.

U Poliklinici Medikol, na Odjelu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju provodimo i individualne vježbe za djecu i mlade osobe koji imaju deformacije kralježnice, a najčešća od deformacija  je skolioza.

Na uređaju Formetic pratimo uspješnost vježbanja tj, korekciju deformacija kralježnice jer se optičko snimanje može ponavljati  bez ikakvog štetnog zračenja za organizam.

Pedoscan

Pedoscan je uređaj koji se  koristi za mjerenje različitosti u duljinama ekstremiteta. Kod  skolioza na pedoscanu se pokazuje različitost u opterećenju kralježnice na stopala.

Pedoscenom  možemo mjeriti opterećenja na stopala kao i promjene nakon korekcije opterećenja.

Piše:

Vesna Budišin, dr.med.
specijalist fizijatar – reumatolog, pročelnica Polikliničkog odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju
Formetric
Formetric
Pedoscan
Pedoscan

Preporuka

Kako spriječiti nepravilno držanje kod djece i odraslih

Kako spriječiti nepravilno držanje kod djece i odraslih

Nepravilno držanje Gotovo i nema čovjeka koji ima ispravnu posturu, odnosno držanje. Nepravilno držanje nije