low dose CT pluća Medikol

Low dose CT pluća ili CT toraksa (prsnog koša)

Kompjutorizirana tomografija – CT prsnog koša je radiološka pretraga pomoću uređaja koji omogućuju otkrivanje brojnih abnormalnosti na plućima uz minimalne doze zračenja.

CT uređaji koji omogućuju snimanje upotrebom minimalnih doza zračenja (tzv. „low dose CT“ – LDCT) koriste do 90% manje ionizirajućeg zračenja od konvencionalnih CT pregleda prsnog koša (CT toraksa). Gotovo svi uređaji koji se danas koriste (najmanje 64-slojni CT) imaju mogućnost snimanja u „low dose“ tehnici).

CT pluća je indiciran kod praćenja i dijagnosticiranja gotovo svih bolesti pluća, posebno kada se na RTG- u pluća vide određene promjene za koje se preporuča daljnja pulmološka obrada i praćenje, primjerice:

 • kod težih oblika pneumonija
 • KOPB-a
 • Emfizema
 • plućne fibroze
 • intersticijskih bolesti pluća
 • tumora itd.

Važno je napomenuti da se LDCT prsnog koša primjenjuje uglavnom za bolesti plućnog tkiva dok za bolesti sredoprsja ipak valja posegnuti za klasičnim CT protokolima snimanja.

CT uređaj Poliklinika Medikol Čakovec

LDCT – probir (screening) za rano otkrivanje raka pluća

Najvažniji razlog za upotrebu LDCT-a (low dose CT) je probir (sreening) za rano otkrivanje raka pluća

Probir s ciljem ranog otkrivanja raka pluća omogućuje otkrivanje bolesti u najranijoj fazi kada su mogućnosti i uspjeh liječenja najbolji.

 1. godine je NLST studija koja je obuhvaćala više od 50.000 ispitanika dokazala opravdanost probira. Nakon čega je FDA odobrila u Sjedinjenim Američkim Državama korištenje uređaja za kompjutoriziranu tomografiju za probir kod osoba s visokim rizikom za razvoj raka pluća.

Prije nekoliko godina i u nas je pokrenut „Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća“.

Prema preporukama Nacionalnog programa, (a slične su preporuke i u drugim zemljama) probir za rak pluća LDCT protokolom preporučuje se osobama:

 1. Koje su dugogodišnji teški pušači i
 2. Još uvijek puše ili su prestale pušiti u proteklih 15 godina i
 3. Imaju između 50 i 75 godina

Prema preporukama Nacionalnog programa LDCT se ne preporučuje:

 1. Kod prisutnosti simptoma koji ukazuju na moguću malignu bolest (pacijenti moraju na pulmološku obradu).
 2. Ako je učinjen CT prsnog koša u zadnjih 12 mjeseci (pacijent može obavit LDCT nakon što prođe 12 mjeseci od zadnjeg CT-a prsnog koša).
 3. Ako je pacijent liječen od raka pluća u zadnjih 5 godina.
 4. Ako opće stanje pacijenta onemogućava predviđene dijagnostičke i terapijske postupke.
 5. Nesposobnost davanja pristanka na pretragu od strane pacijenta.
 6. Nemogućnost ležanja na ravnom, zadržavanja daha te klaustrofobija jer se tada ne može učiniti LDCT.

Indikacija za CT

Naravno, pacijent ne može sam odlučiti učiniti LDCT (neovisno o razlogu). Potrebna je preporuka barem liječnika opće medicine, a bolje, preporuka specijaliste pulmologa. Nalaz očitava specijalist kliničke radiologije koji inače očita najmanje 300 CT pretraga prsnog koša godišnje.

Za samu pretragu nije potrebna nikakva posebna priprema.

U osoba s negativnim nalazom LDCT-a nakon godinu dana ponavlja se LDCT, a ukoliko je nalaz i dalje negativan, LDCT se ponavlja svake dvije godine. U osoba s pozitivnim LDCT nalazom daljnji postupci i kontrole određuju se ovisno o nalazu.

Rak pluća, ako je otkriven u vrlo ranom stadiju, potencijalno je izlječiva bolest s petogodišnjim preživljenjem od 66 do 82 posto.

U Poliklinici Medikol možete obaviti specijalistički pregled pulmologa kao i low dose CT na indikaciju liječnika. Za više informacija javite se pozivom na broj 072 12 12 12 ili mailom na info@medikol.hr.

Autori teksta:

dr.sc. Igor Puljić mr.sc. dr. med., specijalist radiologije

dr.sc. Igor Puljić mr.sc. dr. med., specijalist radiologije

dr.sc. Dino Pavičić, dr.med.spec. interne medicine i subspec.pulmolog

Dino Pavičić, dr.med.spec. interne medicine i subspec.pulmolog