Cijena usluge: 71.00 €
Opis
Endomizijska antitijela (EMA) su antitijela koja nastaju kao odgovor na osjetljivost na gluten. Ova autoantitijela izazivaju oticanje i upalu crijevnog trakta. Ako se ne otkriju na vrijeme, bolest može oštetiti sluznicu tankog crijeva. EMA antitijela mogu u potpunosti sprečiti absorpciju hranljivih tvari iz hrane. Endomizijska IgA-protutijela (EMA-IgA) u odraslih bolesnika imaju najveću osjetljivost i specifičnost za dijagnostiku celijakije. Međutim, osjetljivost EMA-IgA protutijela znatno ovisi o dobi bolesnika. U djece mlađe od dvije godine endomizijska su protutijela manje osjetljiva nego glijadinska protutijela. Kombinacija testova značajno pridonosi diferentnosti serodijagnostike, a smanjuje učestalost lažno pozitivnih i lažno negativnih nalaza. Protutijela na tkivnu transglutaminazu (anti tTG) specifični su pokazatelji za celijakiju, ali je EMA specifičnija od anti-tTG-a. U slučaju dokazanog IgA-deficita (ako je ukupni IgA u serumu manji od 0.2 g/l) treba odrediti i IgG klasu protutijela (IgG anti tTG, IgG anti-DGP ili IgG EMA).
Zašto se određuju EMA?
Određivanje EMA antitijela radi se u dijagnostici celijakije.
Referentni interval
Muškarci i žene: negativan
Vrsta i vrijeme uzimanja uzorka
Uzorak:
serum (venska krv).
Priprema:
Test nije preporučen za djecu mlađu od 3 godine. Iznimno je važno da nekoliko tjedana prije testiranja konzumirate hranu koja sadrži gluten. Najčešći uzrok lažno negativnih (normalnih) rezultata je da osoba započne s glutenskom dijetom (izbaci iz prehrane hranu koja sadrži gluten) i onda dođe na testiranje.
Vrijeme određivanja
Nalaz je gotov do tri tjedna od vađenja krvi.