Opis:
Trigliceridi pripadaju grupi lipida, spojevi su alkohola glicerola i masnih kiselina. Unosimo ih hranom, u tankom  crijevu razlažu se na masne kiseline i glicerol te se ponovo resorbiraju u stanicama crijevne mukoze. U crijevnim stanicama trigliceridi se ponovo sinteteziraju iz apsorbiranih masnih kiselina i glicerola. Tako nastali trigliceridi transportiraju se dalje u hilomikronima, nazivaju se egzogenim trigliceridima. Endogeni trigliceridi sintetiziraju se u jetri i masnom tkivu. Razgradni produkti iskorištavaju se u metabolizmu – glicerol se pretvara u glukozu (krvni šećer) a masne se kiseline razgrađuju do jednostavnijih pri čemu u oba procesa nastaje energija. Obrnuto, ako jedemo previše hrane koja sadržava ugljikohidrate, suvišak se pretvara preko glicerola u trigliceride i pohranjuje u masnom tkivu kao tjelesna mast. Naime i povišena razina triglicerida rizik je za aterosklerozu, no manji nego li je to povišena razina kolesterola. Često iste osobe imaju povećani i kolesterol i trigliceride u krvi, osobito ako se namirnice iz kojih te masnoće nastaju neumjereno unose.

Zašto se određuju trigliceridi?
Trigliceridi  koristi se za procjenu rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti i u cilju procjene uspješnosti terapije snižavanje lipida.
U dijagnostici i liječenju koristi se određivanje triglicerida osobama koji imaju dijabetes melitus, nefrozu, opstrukciju jetre, lipide poremećaji metabolizma i brojne druge endokrine bolesti.

Referentne intervali

Muškarci i žene: <1,7 mmol/L

Povišeno:
Povišene koncentracije triglicerida u serumu nalaze se kod šećerne bolesti, opstruktivne žutice, nefroze i hipofunkcije štitnjače.

Sniženo:
Smanjene koncentracije triglicerida je od manje dijagnostičke vrijednosti i dosta je rijetko. Može se naći kod hipotireoze, malapsorpcije i malnutricije, vrlo teških terminalnih stadija jetrenih bolesti, kroničnih opstruktivnih bolesti, bolesti pluća i hipolipoproteinemije.

Vrsta uzorka i vrijeme uzimanja

Uzorak:
serum (venska krv)
Uzimanje uzorka se vrši najčešće ujutro natašte,  poslije noćnog gladovanja od 9-12 sati. Alkohol se ne smije konzumirati u prethodna 24 sata.

Vrijeme određivanja:
 Nalaz je gotov za 1,5 sati nakon vađenja krvi – nalaz gotov isti dan.