Cijena usluge: 5.00 €
Opis
Amilaze su enzimi iz grupe hidrolaza koje razgrađuju škrob, odnosno glikogen. α-amilaze katalizira hidrolitičku razgradnja polimernih ugljikohidrata kao što je amiloza, amilopektin i glikogen, cijepanjem 1,4-α-glukozidnih veza. U polisaharidima i oligosaharidima, nekoliko glikozidnih veza se hidrolizirana‑ istovremeno. Postoje dvije vrste α-amilaza ; pankreatični‑ tip (P-tip) i salivarni tip(S-vrsta). U organizmu, amilaza u najvećoj koncentraciji prisutna je u gušterači, gdje se sintetizira i potom izlučuje u probavni trakt putem kanala. Žlijezde slinovnice također luče amilazu. Aktivnost amilaze u srumu kod akutnog pankreatitisa počinje rasti 3 do 12 sati nakon početka bolesti , a maksimum doseže nakon 24 do 36 sati. Nakon toga se počinje smanjivati i u roku od 2 d 4 dana može se naći unutar referentnog intervala. Zbog izlučivanja mokraćom , uvijek treba ispitati serum i mokraću.
Zašto se određuje?
Ukupna amilaza se koristi za dijagnostiku i praćenje bolesti pankreasa, u prvom redu akutnog pankreatitisa (jaka abdominalna bol, mučnina, povraćanje, gubitak apetita). Također se određuje kod sumnje na zaušnjake.
Referentni interval
< 400 U /L
Vrsta uzorka i vrijeme kada se uzima uzorak
Uzorak:
mokraća
Vrijeme određivanja:
Nalaz je gotov 1,5 sati nakon prijema mokraće.