Opis
Mokraćna kiselina (acidum uricum-urati) je konačni metabolički produkt egzogeni, hranom unesenih, i endogenih,  u organizmu sntetiziranih,  purina u čovječjem organizmu. Hranom se purini unose najvećim dijelom mesom, što je uzrok da koncentracija mokraćne kiseline u serumu veća u razvijenijim državama koje troše više mesnate hrane nego među siromašnim pučanstvom. Uzrok povišenje urata u serumu može biti pojačana sinteza purina, povećani unos hranom,  intenzivniji metabolizam purina ili smanjeno izlučivanje putem bubrega. Česta posljedica hperurikemije je Giht gdje dolazi do odlaganja urata u zglobovima. Oko petima bolesnika s Giht-om imaju bubrežne kamence mokraćne kiseline u mokraćnome traktu.

Zašto se određuju urati?
Mjerenje mokraćne kiseline koristi se u dijagnostici i liječenju brojnih bubrežnih i metaboličkih poremećaja, uključujući renalnu insuficijenciju, giht, leukemiju, psorijazu, kao i u dijagnostici i liječenju bolesnika koji primaju citotoksične lijekove.

Referentni interval

1.2 – 6.0 mmol/ 24 sata

Vrsta uzorka i vrijeme kada se uzima uzorak

Uzorak:
24h mokraća
Pogledajte Upute za prikupljanje 24 satne mokraće

Vrijeme određivanja:
Nalaz je gotov 1,5 sati nakon prijema mokraće.