Opis:

Inzulinska rezistencija je  poremećaj metabolizma glukoze koji je najvjerojatnije posljedica modernog načina života i prehrane, koja je značajno bogatija ugljikohidratima u odnosu na prethodna razdoblja. Kompenzacijski mehanizam gušterače rezultira povećanim lučenjem inzulina kako bi inzulinski receptori postali “osjetljivima” umjesto “rezistentnima” (odatle pojam inzulinske rezistencije). Inzulin sve više i više raste, a razina glukoze pada, javljaju se simptomi hipoglikemije. Na taj se način omogućuje ulazak glukoze u stanicu, budući da je vezanje inzulina na inzulinske receptore preduvjet za stanično iskorištavanje glukoze. Inzulinska rezistencija je pokretački čimbenik koji može dovesti do razvoja dijabetesa tipa 2, gestacijskog dijabetesa i/ili predijabetesa.
HOMA1 indeks jedan je od načina procjene inzulinske rezistencije i dobiva se računski, iz vrijednosti glukoze i inzulina natašte HOMA-IR= inzulin natašte x glukoza natašte / 22,5.   Danas se sve više koristi  za procijenu inzulinske rezistencije HOMA2 je model, koji se računa pomoću kompjuterskog softvera.

Referentni intervali

Muškarci   <2,0
Žene           <2,0

Povišeno
Povišeni rezultat upućuje na inzulinsku rezistenciju Što je veći HOMA index, to znači da je organizam otporniji na djelovanje inzulina (čak iako se oslobađa u normalnim količinama) pa je inzulinska rezistencija veća. Za interpretaciju  potrebno je obratiti se endokrinologu – dijabetologu.

Vrsta i vrijeme uzimanja uzorka

Uzorak:
serum (venska krv)

Priprema:
Potrebno je biti natašte.

Vrijeme određivanja:
Nalaz je gotov isti dan nakon vađenja krvi.