Opis:

Vitamin B6 je generičko ime za skupinu strukturno sličnih spojeva: piridoksin, piridoksal i piridoksamin. U biljnoj prehrani prevladava piridoksin, a u životinjskom tkivu piridoksal i piridoksamin. Hrana bogata s vitaminom B6 je: piletina, puretina, tuna, mlijeko, sir, grah, špinat, mrkva, sjeme suncokreta i integralni proizvodi. Vitamin B6 je djelotvoran kao piridoksal fosfat (PLP). Najznačajniju ulogu ima u metabolizmu aminokiselina, ali je važan i u metabolizmu ugljikohidrata i masti, u tvorbi hemoglobina, te za sintezu nekih neurotransmitora u središnjem živčanom sustavu. U mješovitoj ishrani rijetko dolazi do manjka vitamina B6. Manjak nastati zbog slabe apsorpcije u želučano-crijevnom sustavu ili zbog uporabe lijekova koji smanjuju pričuve vitamina B6 u tijelu ( izonijazid, hidralazin i penicilamin). Manjak može nastati i zbog nasljednih poremećaja koji usporavaju metabolizam vitamina B6, ti poremećaji mogu uzrokovati tešku duševnu zaostalost, grčeve i anemiju.

Zašto se određuje?

Indikacija za određivanje vitamina B6 su promjene na koži, oštećenje živaca  i anemija.

Referenti interval

20 -121 nmol/L

Manjak vitamina B6 može uzrokovati grčeve u djece i anemiju, dermatitis, oštećenje živaca (neuropatija) i zbunjenost u odraslih. Drugi simptomi uključuju bolan crveni jezik, napukline u uglovima usta, te neosjetljivost i osjećaj čavlića i igala u rukama i nogama.

Vrsta i vrijeme uzima uzorka

Uzorak:
plazma

Priprema pacijenata:

Ne smiju uzimati preparate ili dodatke prehrani koji sadrže vitamin B6

Vrijeme određivanja:

Nalaz je gotov do 3  tjedna nakon vađenja krvi