Opis:
Vitamin B6 je generičko ime za skupinu strukturno sličnih spojeva: piridoksin, piridoksal i piridoksamin. U biljnoj prehrani prevladava piridoksin, a u životinjskom tkivu piridoksal i piridoksamin. Hrana bogata s vitaminom B6 je: piletina, puretina, tuna, mlijeko, sir, grah, špinat, mrkva, sjeme suncokreta i integralni proizvodi. Vitamin B6 je djelotvoran kao piridoksal fosfat (PLP). Najznačajniju ulogu ima u metabolizmu aminokiselina, ali je važan i u metabolizmu ugljikohidrata i masti, u tvorbi hemoglobina, te za sintezu nekih neurotransmitora u središnjem živčanom sustavu. U mješovitoj ishrani rijetko dolazi do manjka vitamina B6. Manjak nastati zbog slabe apsorpcije u želučano-crijevnom sustavu ili zbog uporabe lijekova koji smanjuju pričuve vitamina B6 u tijelu ( izonijazid, hidralazin i penicilamin). Manjak može nastati i zbog nasljednih poremećaja koji usporavaju metabolizam vitamina B6, ti poremećaji mogu uzrokovati tešku duševnu zaostalost, grčeve i anemiju.
Zašto se određuje?
Indikacija za određivanje vitamina B6 su promjene na koži, oštećenje živaca i anemija.
Referenti interval
20 -121 nmol/L
Manjak vitamina B6 može uzrokovati grčeve u djece i anemiju, dermatitis, oštećenje živaca (neuropatija) i zbunjenost u odraslih. Drugi simptomi uključuju bolan crveni jezik, napukline u uglovima usta, te neosjetljivost i osjećaj čavlića i igala u rukama i nogama.
Vrsta i vrijeme uzima uzorka
Uzorak:
plazma
Priprema pacijenata:
Ne smiju uzimati preparate ili dodatke prehrani koji sadrže vitamin B6
Vrijeme određivanja:
Nalaz je gotov do 3 tjedna nakon vađenja krvi