doc. dr. sc. Josip Ćurić dr. med., spec. radiologije, subspec. intervencijske radiologije, voditelj Polikliničkog odjela za radiologiju Poliklinike Medikol

Bolesti srca i krvnih žila – kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok obolijevanja i smrti u svijetu. Oko 650 milijuna ljudi na globalnoj razini boluje od kardiovaskularnih bolesti. Uzrokovale su 20.5 milijuna smrti u 2021. godini što je 32% svih smrtnih slučajeva. Najučestalija kardiovaskularna bolest je koronarna, bolest arterija srca, od koje boluje 244.1 milijuna, a 2019. od nje je umrlo 9.1 milijun ljudi.

Koronarna bolest je glavni pojedinačni uzrok smrti i invalidnosti na globalnoj razini, a učestalost joj raste sa starenjem. Učestalost koronarne bolesti opada u razvijenim zemljama posljednjih nekoliko desetljeća zahvaljujući učinkovitom liječenju akutne faze i poboljšanju mjera prevencije. Zemlje u razvoju pokazuju značajnu varijabilnost u obolijevanju od koronarne bolesti. Globalizacija zapadnjačke prehrane i sjedilačkog načina života imat će dramatičan utjecaj na progresivno povećanje broja oboljelih od koronarne bolesti u tim zemljama.

Koronarnu bolest karakterizira prisutnost ateroskleroze u koronarnim arterijama (arterijama srca) i može biti bez simptoma. Ateroskleroza označava nakupljanje masti poput kolesterola te vezivnog tkiva i kalcija u obliku plaka na unutarnjoj stijenci arterija što dovodi do sužavanja lumena i otežavanja protoka krvi te ishemije i infarkta tkiva. Može zahvatiti sve arterije u tijelu a u srcu se najčešće manifestira se kao angina pektoris i akutni koronarni sindrom. Akutni koronarni sindrom gotovo uvijek se javlja sa simptomima i uključuje infarkt miokarda (srčani udar).

Naručite se pozivom
na broj 072 12 12 12 ili putem kontakt forme.