Alergije možemo ukratko opisati kao prekomjernu reakciju imunološkog sustava na inače neškodljive tvari koje dodirnemo, udahnemo ili pojedemo.

Ova pretjerana reakcija na tvar koje je ušla u organizam potiče imunološki sustav na proizvodnju antitijela koja napadaju “strane” čestice budući da su prepoznate kao prijetnja. Sklonost alergijama povezujemo s genetskom predispozicijom, ali i utjecajem okoliša i hrane, a mogu se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi.

Razlikujemo inhalatorne alergene, tvari koje udahnemo, kao i nutritivne koje pojedemo.

Najčešći inhalatorni alergeni koji uzrokuju respiratorne alergije su grinje, sitni kukci koji se nalaze u kućnoj prašini i peludi raznih biljaka koje se oprašuju uglavnom vjetrom.

U Poliklinici Medikol možete obaviti testiranje na 20 najčešćih inhalatornih alergena, uz 25% popusta  i to do kraja ožujka. Nalaz je gotov idući radni dan, a inhalatorni panel čine ovi alergeni.

Najčešće manifestacije su alergijska bronhijalna astma i alergijski rinitis, a zatim slijede atopijski dermatitis, alergijski konjuktivitis i alergija na hranu.

Kada je riječ o alergijama na hranu, govorimo o reakciji imunološkog sustava na proteinske strukture u hrani.

Ovaj tip alergije karakterizira proizvodnja antitijela i oslobađanje histamina te ostalih kemijskih posrednika, nakon izlaganja alergenu (npr. kikiriki ili školjke). Reakcija organizma je nagla i burna – unutar par sekunda ili nekoliko minuta nakon konzumiranja određene namirnice. Simptomi uključuju osip, kihanje i otežano disanje te u najtežim slučajevima anafilaktički šok. Najznačajniji alergeni iz hrane su žitarice koje sadrže gluten, ribe, rakovi, školjke i ostali mekušci, jaja, kikiriki i orašasti plodovi, soja, mlijeko i mliječni proizvodi, celer, gorušica, lupina/vučji bob, sjeme sezama, sumporni dioksid i sulfiti, iako su poznate i rasprostranjene i alergije na voće (osobito jagode, banane, kivi, ananas, grejp).

U dijagnostici alergijskih bolesti koristan je probir najčešćih alergena, nutritivnih i inhalacijskih koji mogu dovesti do pojave simptoma.

Testirajte se na čak 54 alergena uz 25 % popusta do kraja ožujka u laboratoriju naših podružnica u Zagrebu, Čakovcu i Osijeku, a koji alergeni čine Atopijski probir provjerite OVDJE.

Prethodno naručivanje nije potrebno,  a za više informacija kontaktirajte nas pozivom na broj 072 12 12 12 ili mailom na laboratorij@medikol.hr.