Digitalna Mamografija - zlatni standard u otkrivanju karcinoma

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke!

Svake godine 7. listopada obilježava se i Dan ružičaste vrpce kada se raznim akcijama i događanjima nastoji istaknuti potrebu ranog otkrivanja ove bolesti.

Ovaj humanitarni projekt započeo je u Americi prije 25 godina. Pokrenula ga je humanitarna neprofitna udruga za borbu protiv raka dojke nazvana po svom simbolu – „Ružičasta vrpca“. Do danas se u ovaj hvalevrijedan projekt uključilo više od 30 zemalja. One kroz razne humanitarne udruge i javne zdravstvene institucije provode akcije kojima se nastoji obuhvatiti, upoznati i upozoriti što veći broj ljudi na važnost ranog otkrivanja raka dojke kako bi se povećao broj izlječenja.

Projekt ima za cilj osvijestiti javnost o važnosti redovitog pregleda koji uključuje:

  • samopregled
  • mamografiju i
  • ultrazvučni pregled dojki.

Pri postavljanju dijagnoze u ranom stadiju i uz pravilno liječenje više od 90% slučajeva s rakom dojke može se izliječiti.

Reagirajte na vrijeme i brinite o vašem zdravlju.

Digitalna mamografija

Mamografija je radiološki pregled dojki ograničenog zračenja. U žena iznad 40. godine života digitalna mamografija predstavlja „zlatni standard“ u prevenciji i otkrivanju karcinoma. U Poliklinici Medikol radimo digitalnu mamografiju u Čakovcu te 3D mamografiju/tomosintezu u Zagrebu. Mamografiju možete obaviti i putem „crvene“ uputnice.

Digitalna Mamografija - zlatni standard u otkrivanju karcinoma

Ultrazvuk dojki

Ultrazvuk dojki je neinvazivan pregled koji se može ponavljati veći broj puta bez bojazni jer nema zračenja. Ženama koje imaju u obitelji oboljele od raka dojke preporuča se već nakon 25. godine života raditi UZV dojki preventivno jednom godišnje.

MR dojki

Magnetska rezonancija dojki se najčešće obavlja u slučaju nedovoljno jasnih nalaza nakon obavljenog ultrazvuka i mamografije. MR dojki je potpuno bezbolna pretraga bez ionizirajućeg zračenja, uz upotrebu paramagnetskog kontrastnog sredstva. U Poliklinici Medikol u Zagrebu i Splitu radimo MR dojki na najsuvremenijim MR uređajima jakosti 3 Tesle.

Tumorski marker dojki

Mjerenje i identifikacija tumorskih markera dojki iz krvi koriste se u dijagnostici, liječenju karcinoma i praćenju terapijskog uspjeha. Tumorski marker Ca 15-3 koristi se za praćenje toka liječenja karcinoma dojke. Naime, predoperativne vrijednosti Ca 15-3, zajedno s ostalim prognostičkim pokazateljima, mogu izdvojiti bolesnice oboljele od raka dojke kod kojih se može očekivati pojava udaljenih metastaza te odrediti pristup liječenju.

U sklopu medicinsko-biokemijskog laboratorija Poliklinike Medikol do kraja listopada 2021. godine možete obaviti tumorski marker dojke uz 30% popusta. Umjesto 150 kuna, sada po cijeni od 105 kuna.

Poliklinika Medikol, od sumnje do dijagnoze u jednom danu

Za više informacija i rezervaciju termina javite se u Polikliniku Medikol pozivom na info kontakt telefon 072 12 12 12 ili mailom na info@medikol.hr.