dijagnostika raka prostate

NOVA PRETRAGA u Poliklinici Medikol!

Karcinom prostate (KP) je najčešće dijagnosticiran rak u muškaraca u Europi, drugi najčešći rak u muškaraca diljem svijeta, te treći karcinom po uzroku smrti. Najučestalija pojavnost raka prostate u Europi bilježi se u najrazvijenijim zemljama, dok je nešto niža u južnoj i istočnoj Europi, iako s kontinuiranim trendom porasta.

Dijagnostika karcinoma prostate uključuje:

Poliklinika Medikol je uvela PET/CT s 18F-PSMA, novu nuklearnomedicinsku metodu koja se odnosi na preciznu procjenu stadija i proširenosti karcinoma prostate. Precizno određivanje stadija bolesti prvi je uvjet za određivanje optimalnog terapijskog modaliteta za svakog pacijenta s karcinomom.

Od 2013. godine našim građanima je u Poliklinici Medikol dostupan PET/CT s 18F-kolinom koji je HZZO uvrstio na listu pretraga za utvrđivanje lokalnog povrata bolesti, procjenu metastatske bolesti i praćenje bolesnika tijekom terapije metastatske bolesti, a čija je najveća mana slabija osjetljivost kod ranog povrata bolesti u odnosu na novi izotop 18F-PSMA. Najnoviji radiofarmak za PET/CT, 18Fprostata specifični membranski antigen (18F-PSMA) koji se u usporedbi s kolin PET/CT-om pokazao značajnije precizniji za prikaz lokalnog povrata bolesti nakon radikalne prostatektomije, ali i omogućuje vrlo precizno određivanje mjesta biopsije.

Osim toga, snimanje ovim radiofarmakom prethodi liječenju tj. teranostici, specifičnoj terapiji metastaza upotrebom istog farmaka PSMA, na koji se veže izotop kratkog dometa zračenja, a koji zrači metastazu vežući se samo na tumorske stanice prostate.

Kod pacijenata koji imaju visok rizik za lokalno širenje bolesti potrebno je što prije utvrditi proširenost bolesti, čemu također služi 18F-PSMA PET/CT, a nakon prvotnog dokazivanja karcinoma prostate MR-om i biopsijom.

Koje su prednosti 18F-PSMA  PET/CT u odnosu na druge metode?

  • značajnije veća osjetljivost kod niskih vrijednosti PSA
  • bolji prikaz lokalnog relapsa bolesti kod niskih vrijednosti PSA
  • bolja procjena udaljenih metastaza u odnosu na kolin PET/CT
  • značajnije bolja osjetljivost u odnosu na scintigrafiju kostiju i CT-a trbušnih organa i zdjelice
  • omogućuje odabir i pripremu pacijenata za teranostičko liječenje

Uvrštavanjem na listu HZZO-a ova pretraga svakako doprinosi ranom i točnom usmjeravanju terapije pacijenta, što ujedno smanjuje smrtnost muškaraca od navedene bolesti.

Liječnici i inženjeri Poliklinike Medikol su posebno educirani u centrima izvrsnosti za PET/CT dijagnostiku prostate, jer čak i u razvijenim zemljama zapadne Europe samo manji broj centara pruža ovu najsuvremeniju dijagnostiku karcinoma prostate. U Republici Hrvatskoj Poliklinika Medikol je jedina zdravstvena ustanova u kojoj možete obaviti ovu pretragu.

Kao i sve neinvazivne metode, 18F-PSMA PET/CT je jednostavna za pacijente, jer se radiofarmak primjenjuje injekcijski, u venu. No, najveće ograničenje  je njena dostupnost radi cijene i mjesta proizvodnje u ciklotronima, što zahtijeva izuzetno dobru logistiku, stručnost i znanje.

18F PSMA PET/CT

Za više informacija nazovite 072 12 12 12 ili pošaljite mail na info@medikol.hr