MR srca snimka

Što je MR srca?

Magnetska rezonancija srca ili MR srca novija je radiološka dijagnostička metoda koja nam pomoću magnetske rezonancije omogućuje detaljan uvid u anatomiju i strukturu srca. Naime, kardiovaskularne bolesti, odnosno bolesti srca i krvnih žila su i dalje prvi uzrok smrtnosti u Republici Hrvatskoj te je upravo MR srca jedna od metoda kako se bolesti srca mogu detektirati na vrijeme te liječiti.

Što se može dijagnosticirati magnetskom rezonancom srca?

Pomoću MR-a srca se dijagnosticira niz problema sa srcem koje pacijent može imati poput:

  • Bolova u prsima, otežanog disanja ili sinkope
  • Uvećanja srca
  • Zadebljanja srčanog mišića
  • Zatajenja srca
  • Upalnih ili infiltrativnih bolesti srčanog mišića
  • Bolest srčanih zalistaka (valvula) poput suženja zalistaka, insuficijencije zalistaka ili bolesti umjetnih srčanih zalistaka
  • Nakupljanja željeza u srčanom mišiću
  • Tumorskih tvorbi u srcu
  • Kongenitalih srčanih bolesti

Gdje se pretraga obavlja?

Dijagnostička pretraga se obavlja na odjelu radiologije na uređajima za MR dijagnostiku te nalaz očitava klinički radiolog. Pacijentu kojemu je potrebno učiniti MR srca će nakon pregleda nadležnog kardiologa znati je li mu indicirana ova pretraga.

Kako izgleda pretraga?

Pacijentu će se pretraga unaprijed objasniti te odgovoriti na sva dodatna pitanja. Na dan pretrage pacijent normalno uzima svu svoju terapiju te nije potrebno biti natašte. Ne smije se nositi nakit ili bilo kakve predmete načinjene od metala poput naočala ili el. uređaja te je također potrebno doći u odjeći koja je udobna te bez metalnih dijelova. Prije postupka pacijentu se postavlja venski put (braunila u venu na ruci) jer će se tijekom pregleda aplicirati gadolinijsko kontrastno sredstvo. Za vrijeme samog pregleda pacijent leži na stolu unutar MR uređaja te će biti zamoljen da zadrži dah na nekoliko trenutaka više puta dok se vrši postupak snimanja. Sam postupak obično traje do 45 minuta, važno je ostati miran i ne micati se kako bi kvaliteta snimke bila što bolja. Nakon što je pretraga obavljena s nalazom se potrebno javiti nadležnom kardiologu.

Jesu li svi pacijenti s bolestima srca kandidati za magnetsku rezonanciju?

Najčešće su to pacijenti sa složenijim bolestima srca i koje upućuje specijalist kardiolog nakon temeljite dijagnostičke obrade. MR snimanje je nužno prije planiranih kirurških zahvata. MR srca se koristi za procjenu bolesti kao što su:

  • kardiomiopatije (bolest srčanog mišića koja otežava srcu ispumpavanje krvi)
  • aneurizme (proširenje i slabost dijela srčanog mišića ili aorte)
  • bolest srčanih zalistaka (valvule)
  • prirođene srčane bolesti
  • tumori srca
  • tromboze itd.

Je li potrebna uža specijalnost specijaliste radiologa za ovu pretragu?

Za potrebe očitavanja MR-a srca je potrebna posebna edukacija specijalista kliničke radiologije iz ovog područja. Ona obično uključuje boravak u ustanovi koja se već bavi ovim područjem te određeni broj očitanih pretraga uz nadzor prije nego može početi samostalno provoditi ovu pretragu.

Kako se pripremiti za MR srca

Je li MR srca zahtjevniji od drugih MR postupaka i zahtijeva li neku posebnu pripremu?

Kod snimanja srca magnetom važno je izbjeći šumove na slici koji nastaju zbog srčanog gibanja pa su sve slike sinkronizirane s EKG-om pacijenta. Jednako tako, neke se sekvence provode u trenutku kada pacijent mora nakratko prestati disati te nam je važno da pacijent surađuje i slijedi upute inženjera medicinske radiologije.

Uključujete li i kardiologa tijekom snimanja MR-a srca?

Kardiolog nije uključen tijekom snimanja ili očitavanja MR-a srca. Tijekom snimanja nije potrebno njegovo prisustvo dok je očitavanje nalaza MR-a srca u domeni specijalista kliničke radiologije kao i ostale radiološke MR pretrage. Uloga kardiologa je da pacijenta upućuje na pretragu te se nakon učinjenog pregleda i s očitanim nalazom pacijent javlja svom nadležnom kardiologu na kontrolni pregled.

Koristi li se uvijek kontrastno sredstvo?

MR srca gotovo uvijek uključuje intravensku primjenu kontrastnog sredstva, iznimno ne samo ako je funkcija bubrega značajnije narušena. Kontrastno sredstvo nam pomaže analizirati strukture srčanog mišića, prisustva ožiljka (omogućuje nam razlikovanje promjena uzrokovanih ishemijom nakon infarkta od npr. upalnih promjena), važno je za karakterizaciju tumora srca ili prikaz krvnih žila.

Što je s metalima u tijelu – mogu li suvremeni elektrostimulatori (PC), zubni ili ortopedski implantati od titana s pacijentom u MR uređaj?

Noviji elektrostimulatori, ali i metali koji se u suvremenoj medicini koriste ne moraju više biti kontraindikacija za snimanje magnetom, no potrebno je ipak konzultirati svog liječnika kardiologa ili kirurga te dostaviti potvrdu za ovaj dijagnostički postupak u slučaju postojanja metalnih dijelova novije generacije.

MR jakosti 3T - prednosti

Magnetsku rezonancu srca možete obaviti u Zagrebu na MR uređaju jakosti 3 Tesle.

MR jakosti 3 Tesle u odnosu na uređaje starije generacije ima širi otvor uređaja te je pogodan za klaustrofobičare, snimanje kraće traje, smanjena je buka, a slike su visoke kvalitete.  

Za rezervaciju termina nazovite nas pozivom na broj 072 12 12 12 ili ispunite formu za pregled.