Opis:
Cink (Zn) je esencijalni element koji se nalazi uglavnom u kostima, zubima, kosi, koži, jetri, mišićima, leukocitima, prostata i testisima. On je sastavni dio nekoliko stotina enzima, uključujući mnoge nikotinamidadeninedinukleotid (NADH) dehidrogenaze, RNK i DNK polimeraze i DNK transkripcijske faktore kao i alkalnu fosfatazu, superoksid dismutazu i karboanhidrazu. Razina cinka u krvi ovisi o količini cinka u hrani. Meso, jetra, jaja i morske školjke i ribe bogati su izvori cinka, ali žitarice nisu. Prehrana bogata vlaknima i fitatima (npr. ona koja sadrži kruh od cjelovitog brašna) smanjuje apsorpciju cinka.

Zašto se određuje?
Cink se određuje osobama koje su na dugotrajnoj parenteralnoj prehrani, kod slijedećih bolesti: ulcerozni kolitis, Cronovu bolest, ciroze jetre, malignih bolesti i opeklina.Također se određuje kod osoba  koje imaju dijagnosticirano sniženu razinu cinka da se prati uspješnost terapije.

Referentni interval

9 – 18 mmol/L

Snižene vrijednosti cink mogu biti kod bolesnika: s insuficijencijom jetre, koji uzimaju diuretike, dijabetičara, kroničnim zatajenjem bubrega,  s Crohnovom  bolesti, ulceroznim kolitisom, celijakijom ili stresnim stanjima.
Manjak cinka u majke može izazvati malformacije fetusa i nisku porođajnu težinu. Kod djece manjak cinka uzrokuje poremećaj rasta i poremećaj osjeta okus.
Simptomi manjka cinka su : gubitak kose, apetita, težine, te osjeta okusa i mirisa.

Vrsta i vrijeme uzimanja uzoraka

Uzorak:
serum (venska krv)
Posebna priprema nije potrebna

Vrijeme određivanja:
Nalaz je gotov za tri tjedna.