Početna / Istaknute vijesti / Novi digitalni RTG uređaji u Poliklinici Medikol u Čakovcu

Novi digitalni RTG uređaji u Poliklinici Medikol u Čakovcu

NOVO! Radiološki odjel Poliklinike Medikol Podružnica Čakovec opremljen je novim digitalnim RTG uređajima. Prednosti ovih novih RTG uređaja u odnosu na uređaje starijih generacija su poboljšane dijagnostičke mogućnosti u području klasične radiografije uz smanjenje doza zračenja.

RTGKlasična radiografija u usporedbi s digitalnom

Radiografija je rendgenska metoda snimanja prilikom koje rendgenska cijev proizvodi RTG zrake koje prolaze kroz snimani dio tijela te u analognoj radiografiji padaju na rendgenski film i stvaraju zatamnjenja na slici. Princip je sličan kao kod fotografije gdje svjetlost pada na fotografski film.

Digitalni RTG uređaji nemaju film, nego slika nastaje na detektorskoj ploči koja je sastavljena od sitnih, submilimetarskih elemenata u kojima se rtg zrake pretvaraju u električnu struju, tako dobiveni podaci se u analogno-digitalnom pretvaraču digitaliziraju i zatim kompjutorski obrađuju.

Novi digitalni rendgenski uređaji optimiziraju količinu rendgenskog zračenja i kvalitetu slike.

Novi digitalni mamograf poboljšanom kvalitetom slike omogućuje precizniju dijagnostiku bolesti dojke uz niže doze zračenja. Poboljšanje se temelji na naprednom digitalnom detektoru veličine 24×31 cm koji s nižim dozama pruža kvalitetniju sliku.

Zahvaljujući veličini detektora moguće je snimati sve veličine grudi, a primjenom Rhodium track metode se povećava vidljivost u gustim dojkama. Ergonomski dizajn i mogućnost preciznije kontrole pritiska na dojku tokom snimanja čini snimanje ugodnijim.

Mamografija je dijagnostička metoda koja se preporuča ženama iznad 40. godine života (u nekim slučajevima ranije) te se ponavlja svake 2-3 godine. Budući da nijedna od dijagnostičkih metoda ne pokazuje baš svaki tumor, one se kombiniraju.

MamografijaŽljezdani parenhim u dojkama žena srednje i starije životne dobi manje je osjetljiv na zračenje nego u žena mlađe životne dobi. S godinama se smanjuje i gustoća dojki, odnosno žljezdani parenhim se postupno zamjenjuje masnim tkivom. U takvim dojkama se tumorski procesi lakše razlučuju od okolnog zdravog tkiva, a doza zračenja je niska te je benefit pretrage veći od štetnosti zračenja.

Glavna prednost mamografije je prikaz mikrokalcifikata koji se ne vide UZV pregledom.

Novi digitalni rendgenski uređaj kojim se snimaju dijelovi koštanog sustava, srce i pluća te abdomen smanjuje količinu zračenja uz istu kvalitetu slike. Opremljen je najmodernijim softverom za obradu slika. Važno je istaknuti kako je pogodan i za snimanje djece i odraslih.

Za više informacija ili rezervaciju termina snimanja javite se direktno u Polikliniku Medikol Podružnica Čakovec pozivom na broj telefona 040 638 500 ili mailom na medikolinfo.ck@medikol.hr.

Preporuka

PCR Medikol

PCR test SADA i u Poliklinici MEDIKOL

NOVO! U Poliklinici MEDIKOL u Zagrebu, Čakovcu i Osijeku možete obaviti SARS-CoV-2 RT-PCR test. Uz