Nepravilno držanje

Gotovo i nema čovjeka koji ima ispravnu posturu, odnosno držanje. Nepravilno držanje nije samo estetski nego i medicinski problem koji utječe na naše zdravlje.

Nošenje teške torbe, nepravilno sjedenje u školi te sjedenje za radnim stolom jedni su od vodećih čimbenika koji dovode do pogrbljenosti. Drugi čimbenici koji dovode do nepravilnog držanja su debljina i nasljeđe.

Nepravilno držanje treba razlikovati od deformiteta kralježnice. Ono se očituje kao skoliotično (iskrivljenje u stranu) ili kifotično (pogrbljeno) držanje.

Skoliotično držanje i skolioza

Da bi razlikovali skoliotično držanje od skolioze mjerimo kut zakrivljenosti kralježnice po Cobbu. Za mjerenje kuta zakrivljenosti potrebno je imati rendgenski snimak kralježnice i skoliometar. U odnosu na dobivene vrijednosti kutova krivine kralježnice razlikujemo: nepravilno skoliotično držanje do 10 stupnjeva, skolioza prvog stupnja do 30 stupnjeva, skolioza drugog stupnja do 60 stupnjeva, skolioza trećeg stupnja preko 60 stupnjeva.

Kako skoliotično držanje nije popraćeno bolom, roditelji najčešće primjećuju da im dijete ima “kriva” leđa, a i liječnici na sistematskom pregledu uočavaju nepravilno držanje i upućuju dijete na pregled specijalisti fizijatru.

Fizikalna terapija u djece

U toj fazi dovoljno je dijete kontrolirati kroz korektivne vježbe i korekciju držanja. Vježbe moraju biti kontinuirane 2 x po 30 min. Većina djece vježba jedno kratko vrijeme i prestanu. U dječjoj dobi može se očekivati poboljšanje jer djeca rastu pa su moguće promjene na koštanom dijelu u smislu korekcije.

Kod odraslih dugotrajno sjedenje dovodi do nepravilnog držanja. Leđa su savijena, tijelo zauzima položaj sličan lopti, ramena postaju zaobljena, a noge su savijene u kukovima. Pri sjedenju su mišići prednjeg dijela vrata, trupa i zdjelice napeti i skraćeni, dok su mišići zadnje strane vrata, leđa i stražnjice slabi i istegnuti.

Nepravilno držanje dovodi do bolova u cijeloj kralježnici, nogama, rukama, te znatno utječe na smanjenje kapaciteta pluća i trbuha, što dovodi do otežanog disanja kao i probave.

Korekcija posture kod nepravilnog držanja je jako bitna, treba je ozbiljno shvatiti jer prvobitno se ne pojavljuje bolnost, a kasnije tijekom života može dovesti do lagane deformacije koje nerijetko ostanu trajne i uzrokuje druge deformacije i brže starenja kralježnice, kukova…

Prevencija

Važna je prevencija u mladoj životnoj dobi koja uključuje ispravno držanje, nositi što lakše učeničke torbe, ispravno sjedenje za stolom, redovito vježbati…
Par savjeta…

Trebamo voditi računa o našem držanju, uvijek održavati pravilan položaj kralježnice. Dok hodamo, dok se krećemo, trebamo držati tijelo uspravno, ne smijemo se grbiti.

U sjedećem položaju glava treba biti uzdignuta, leđa ispravna zadržavajući prirodne krivine kralježnice. Nasloniti se cijelim leđima na naslon stolice, ne križati noge i stopala držati na podlozi. Pri sjedenju gornji dio tijela u odnosu na noge bi trebao biti pod kutom od 90 st. Kod onih koji dugotrajno savjet je da se prošetaju 5 minuta svakih sat vremena.

U ležećem položaju također treba zadržati prirodan položaj kralježnice tako da glava i vrat budu u ravnini s leđima.

Vježbati treba svakodnevno, naročito vježbe istezanja kralježnice i nogu, te vježbe jačanja muskulature leđa, trbuha i nogu. Hodanje i plivanje su aktivnosti koje se preporučuju primjenjivati.

Piše: Vesna Budišin, dr. med., specijalist fizijatar – reumatolog
Pročelnica Polikliničkog odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Poliklinike Medikol

Zagreb, Mandlova 7
T: +385 1 6397 333
E: vesna.budisin@medikol.hr
Besplatan info telefon 0800 78 78

Brinimo se zajedno o Vašem zdravlju.
Poliklinika MEDIKOL