“Malo” mi je povišen krvni tlak.

Razmislite kako biste reagirali da vam osoba koju jako volite kaže da i ona vas “malo” voli? Pametnom dosta, rekli bi naši stari, koji su bili vrlo mudri u životnim pitanjima, ali su ostavili za sobom jako puno iskrivljenih slika o svom zdravlju.

Nije to samo pitanje znanstvenih otkrića do kojih se došlo u međuvremenu ili neupućenosti, više bih rekla da je to stvar nonšalancije i ležernosti čitave jedne generacije u pristupu vlastitom zdravlju.

Danas, kad sve više do izražaja dolazi krilatica da je vrijeme novac, a novcem možete kupiti gotovo sve osim vlastitog narušenog zdravlja, trebali biste zauzeti ozbiljniji stav u prevenciji ozbiljnih bolesti, te promijeniti neke “legende” kad je zdravlje u pitanju.

Riječ koju na žalost najčešće čujemo u ordinaciji je “malo”, a pacijenti je koriste kad opisuju koliko im je visok krvni tlak, šećer u krvi ili masna jetra.

Legenda 1

Vrijednosti krvnog tlaka su mi malo povišene, tj. “granične” i uglavnom su 140/90 mmHg.

“Ja znam već godinama za malo povišen tlak, ali ništa tako strašno opasno po život!” – kaže pacijent.

U međuvremenu vaš povišeni krvni tlak i neliječena arterijska hipertenzija, oštećuju ciljne organe, mozak, srce, bubreg, krvne žile, oči, a da vi to i ne znate; jer ste u dobi od 36 do 40-ak godina i hemodinamski obrambeni mehanizmi vašeg organizma još uvijek rade za vas.

Takvim stavom uskoro ćete morati uzimati nekoliko lijekova istovremeno u visokim dozama, umjesto jednog, kojeg bi vam propisali da ste odlučili liječiti se na vrijeme.

Legenda 2

“Kad jednom počneš piti lijekove za tlak ne možeš više prestati”.

To je samo djelomično točno! Naime, hipertenziju ne možemo izliječiti, ali možemo je liječiti i spriječiti neželjene kardivaskularne događaje. Uvijek možete prekinuti terapiju, ali dobit ćete rezultat kakav ste imali i ranije, osim u slučaju gdje promjenom životnih navika i redukcijom prekomjerne težine, te smanjenjem unosa soli i fizičkom aktivnošću, uspijete odgoditi potrebu za liječenjem medikamentima.

Legenda 3

Moji roditelji piju lijekove za tlak, ali oni su već stari i nisu ranije imali povišen tlak. To je kod njih “starački” tlak.

Najčešće je opet riječ o neliječenoj arterijskoj hipertenziji koja se dugi niz godina kretala prosječno oko 140/90 mmHg, kojoj se nije pridavalo značaj i tek nakon što je zdravlje narušeno o starijoj dobi, uvodi se terapija za tlak. Naravno da postoje i bolesnici kod su razvili hipertenziju u starijoj dobi zbog krutosti krvnih žila kao posljedice ateroksleroze i/ili pušenja. U svakom slučaju, vodite računa o obiteljskoj anamnezi i češće kontrolirajte svoj tlak.

doc. dr. sc. prim. Ljiljana Fodor Đurić dr. med., specijalist interne medicine i subspecijalist nefrologije