testiranje na COVID-19 antitijela

U medicinsko-biokemijskom laboratoriju Poliklinike Medikol u Zagrebu možete obaviti serološko testiranje kojim će se pokazati imate li u svojoj krvi antitijela IgG i IgM na COVID-19/SARS-CoV-2.

Serološkim testovima utvrđuje se prisutnost antitijela u krvi, IgM i IgG , koja se razvijaju nakon kontakta s virusom.

Prema sadašnjim saznanjima porast IgM antitijela u krvi događa se krajem prvog tjedna od pojave simptoma,. Dok se IgG antitijelo pojavljuje ubrzo nakon IgM antitijela (u drugom tjednu).

Oba antitijela se ovim testovima s visokom pouzdanošću mogu otkriti tek ukoliko je prošlo 10 do 14 dana od pojave simptoma i/ili kontakta s virusom.

Nakon preboljenja bolesti, neovisno o tome je li osoba uopće imala simptome ili su oni bili vrlo blagi razina antitijela u krvi pada na niže vrijednosti te takva ostaju prisutna dulje vrijeme.

Pozitivan rezultat govori da je osoba bila u kontaktu s virusom. Odnosno, da je imunološki sustav reagirao na SARS-CoV-2 virus stvaranjem antitijela.

Negativan rezultat može ukazivati da se osoba nije susrela s virusom, nije preboljela COVID-19 infekciju. Međutim, negativan nalaz ne može sa 100% sigurnošću isključiti infekciju virusom zbog toga što je potrebno 10 do 14 dana od kontakta s virusom kako bi se antitijela detektirala u krvi.

SEROLOŠKI TESTOVI MOGU OTKRITI JE LI OSOBA BILA IZLOŽENA VIRUSU (SA ILI BEZ SIMPTOMA). TAKOĐER, JE LI RAZVILA IMUNOLOŠKI ODGOVOR NA VIRUS STVARANJEM ANTITIJELA. TEST JE KORISTAN ZA PROCJENU KOLIKO JE VIRUS DOISTA PROŠIREN U POPULACIJI. UZ TO NAM OTKRIVA KOLIKO JE OSOBA PREBOLJELO INFEKCIJU, A DA TOGA NISU BILI SVJESNI.

Cijena testa IgM/IgG antitijela u krvi – 270 kn.