Početna / Novosti / Probirni (screening) test urodinamske obrade

Probirni (screening) test urodinamske obrade

mikciometrijaMikciometrija je vrlo jednostavna i neinvazivna pretraga mjerenja mlaza urina. Provodi se kod pacijenata sa smetnjama mokrenja (učestalo ili otežano mokrenje) te daje osnovni uvid u funkciju mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi.

Mikciometrija se radi kod poremećaja mokrenja (učestalo, rijetko ili otežano mokrenje), inkontinencije, neurogenog mjehura, operacija donjeg mokraćnog sustava. U muškaraca kod praćenja konzervativnog načina liječenja s adenomom prostate, a kod žena koje imaju simptome disfunkcije donjeg dijela urinarnog trakta kao jedna od prvih pretraga u urodinamskoj obradi, tj. kao probirni (screening) test u razlučivanju potrebe daljnje obrade.

Pacijent/ica mora imati puni mokraćni mjehur i potrebu za mokrenjem te mokri spontano u poseban aparat, tzv. mikciometar, koji mjeri protok urina i rezultat bilježi na papiru.

Prema rezultatima ove pretrage urolog će zaključiti radi li se o normalnoj ili patološkoj funkciji mokraćnog mjehura i na osnovu rezultata odrediti potrebu daljnje urološke obrade i liječenja.

Preporuka

Nove pogodnosti u Poliklinici Medikol uz e-Dječju karticu

Poliklinika Medikol uključila se u hvalevrijedan projekt Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Uključivanjem